Eveniment

Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Ministrul de Finanţe: Până la jumătatea anului vom clarifica transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I

Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Ministrul de...

Autor: Dan Straut

11.04.2018, 14:53 1357

Beneficiarii sistemului de pensii publice administrate privat - Pilon II - îşi vor putea transfera fondurile către sistemul public de pensii - Pilon I - printr-un mecanism care „va fi clarificat în prima jumătate a acestui an”, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Sper ca în primul semestru să aveam pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone”, a spus Teodorovici.

Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.

Întrebat cum vor coexista în continuare cele două sisteme (Plon I şi Pilon II), ministrul Finanţelor a spus că va fi „o concurenţă” între acestea. „Va fi un mecanism transparent şi logic. Când lansăm în piaţă un astfel de mecanism, va fi totul analizat şi nu va fi nicio oprelişte pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică şi normală”, a precizat Teodorovici.

„În multe zone, statul a dovedit că poate să nu fie un administrator mai bun decât privatul, dar eu zic că poate să fie. Vorbesc la modul general, nu neapărat la pensii”, a mai arătat Eugen Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO