Eveniment

Ce se întâmplă cu pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus? Peste 7.000 de pacienţi sunt internaţi cu forme uşoare sau medii, iar 3.400 s-au vindecat

7.200 de pacienţi cu coronavirus sunt internaţi în spitale la nivel naţional.

7.200 de pacienţi cu coronavirus sunt internaţi în spitale la nivel naţional.

Autor: Georgiana Mihalache

29.04.2020, 00:07 5505

♦ Sunt 11.600 de pacienţi confirmaţi cu noul virus în total în România, iar autorităţile au stabilit liste cu spitalele care să preia aceşti pacienţi ♦ S-au stabilit şi protocoale de tratament, iar periodic pacienţii confirmaţi sunt testaţi pentru a stabili dacă mai au sau nu coronavirus.

La două luni de la debutul epidemiei de COVID-19 în România şi 11.600 de cazuri în total sunt patru grupe de pacienţi care au fost infectaţi cu noul virus - cei vindecaţi (29% din total), pacienţii care au decedat (5,5% din total), persoanele internate la terapie intensivă (2%) şi cea mai mare parte a pacienţilor, cei internaţi în spitale, asimptomatici sau cu forme uşoare sau medii, peste 62% din numărul total de persoane infectate.

Autorităţile nu au transmis o situaţie centralizată a pacienţilor pe spitale, Mi­nisterul Sănătăţii precizând că nu deţine aceste date. Pacienţii sunt declaraţi vindecaţi dacă testările ulterioare după ce au fost confirmaţi cu noul virus sunt negative. Dacă un pacient nu mai are simptome specifice infecţiei cu coronavirus, iar al doilea test pentru depistarea virusului este negativ, acesta este externat şi considerat vindecat. La statistica totală cu numărul de cazuri la nivel naţional sunt incluşi şi pacienţii vindecaţi. „Spitalul Militar ROL 2 este implicat, acum sunt 18 pacienţi internaţi şi în Spitalul Militar sunt 4 care nu au putut face faţă acolo (la ROL 2 - n.red.), s-au com­plicat, a trebuit să-i aducem în secţia de boli infecţioase din Spitalul Militar. La ROL 2 se asigură doar pentru forme asimptomatice şi uşoare“, a spus pentru ZF Florentina Ioniţă Radu, managerul Spitalului Militar Carol Davila din Bucureşti.

Spitalul ROL 2 aparţine Ministerului Apă­rării Naţionale, care a finalizat insta­larea acestuia în curtea Institutului Naţional Ana Aslan din Otopeni. Unitatea medicală poate primi până la 500 de pacienţi cu forme uşoare şi medii de coronavirus şi funcţio­nează ca secţie externă a Spitalului Uni­versitar de Urgenţă Militar Central.

„Pacienţii trebuie să fie îngrijiţi de medici în spitale pentru  că astfel riscul de a împrăştia acest virus în societate este nul. Sunt persoane care nu sunt mulţumite, dar deo­­camdată la nivel naţional s-a ales stra­tegia aceasta. Evoluţia lor este rapidă, dacă nu este un sistem de monitorizare foarte bun, e mai bine să stea în spital. Starea lor se poate deteriora în câteva zile“, a mai spus Florentina Ioniţă Radu.

Tot în jur de 18 pacienţi sunt şi în Spi­talul Judeţean Tulcea, unitate suport pentru cazurile de coronavirus, însă formele de virus ale acestor pacienţi sunt unele uşoare, după cum spune managerul spitalului. „Avem o secţie de boli infecţioase în care internăm formele uşoare şi medii. Până acum foarte rare au fost cazurile unde au fost forme mai severe. Avem 18 pacienţi, relativ puţini. Se fac la minimum şapte zile de la  primul test pozitiv şi minimum trei zile de afebrilitate, acestea sunt indicaţiile de retestare“, a spus Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Judeţean Tulcea. El a precizat că recomandările pentru pacienţii vindecaţi este să mai stea încă 14 zile izolaţi la domiciliu, pentru a preveni o eventuală revenire a virusului.

Mai multe detalii pe zfcorporate.ro

„În China sunt oameni care nu s-au negativat de la începutul lui februarie. Cazurile diferă, situaţia din Europa de Est nu seamănă cu Europa de Vest ca amploare“, a mai spus managerul spitalului din Tulcea.

Sunt 124.000 de paturi în spitalele publice şi 8.000 în unităţile private, însă sistemul medical trebuie să susţină şi pacienţii cu alte afecţiuni. În 2018, de exemplu, cel mai recent an pentru care există date publice, în total au fost 4 milioane de pacienţi care au fost externaţi din spitale, ceea ce înseamnă că au primit tratament sau îngrijiri mai mult de 24 de ore într-o unitate medicală cu paturi, din informaţiile disponibila la Statistică.

În prezent, nu se mai fac programări şi doar pacienţii care sunt cazuri urgente mai pot veni la spitale pentru consultaţii sau intervenţii, măsură luată de Ministerul Sănătăţii pentru a preveni răspândirea virusului în secţiile de aşteptare ale spitalelor.

Citiţi AICI Ziarul Financiar ediţia de MIERCURI

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO