Eveniment

Ce scrie presa internaţională despre respingerea candidaturii Rovanei Plumb la funcţia de comisar european

Ce scrie presa internaţională despre respingerea...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

27.09.2019, 08:30 732

Principalele agenţii internaţionale de ştiri şi numeroase publicaţii din mai multe ţări au relatat despre situaţia Rovanei Plumb, candidata României la funcţia de comisar european, care primit un vot negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European.

Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, candidaţii României şi Ungariei la funcţii de comisar european, au primit, joi, aviz negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European, ca urmare a unor suspiciuni privind conflicte de interese.

"Candidaţii României, Ungariei la Executivul UE, blocaţi", titrează agenţia Reuters.

"Acţiunea este jenantă pentru premierul ungar Viktor Orban, care l-a propus pe Trocsanyi, şi pentru Guvernul român, care este angrenat într-o criză politică şi deja s-a confruntat cu probleme la Bruxelles şi în cazul altor candidaţi", afirmă jurnaliştii de la Reuters.

Cotidianul britanic The Guardian afirmă că respingerea celor doi candidaţi, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, este o acţiune "fără precedent", ce "sporeşte presiunile asupra (Ursulei) von der Leyen", preşedintele desemnat al Comisiei Europene, care ar urma să-şi înceapă mandatul pe data 1 noiembrie.

"Deşi Parlamentul (European) respinge de obicei unul sau doi indivizi pentru o performanţă slabă în cadrul audierilor de trei ore, este pentru prima dată când a respins candidaţi înaintea acestor întâlniri publice. Exerciţiul de forţă este rezultatul unei reguli din 2016 cu rolul de a înăspri măsurile de examinare a potenţialelor conflicte de interese", explică jurnaliştii britanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO