Eveniment

Ce rol ar putea avea hidrogenul ca resursă a tranziţiei energetice pentru România, al doilea cel mai mare producător de gaze al UE? Aflaţi la ZF Power Summit 2021, 23-24 februarie

Ce rol ar putea avea hidrogenul ca resursă a tranziţiei...

Autor: Roxana Petrescu

13.02.2021, 12:26 3359

„România are o istorie relevantă în domeniul cercetării şi producţiei de hidrogen, iar expertiza deţinută în acest sens ar trebui valorificată pentru a facilita investiţii noi în acest domeniu.“

Hidrogenul nu reprezintă acum decât 2% din consumul de energie la nivel european, dar prin sinergiile posibile cu energia verde şi odată cu perfecţionarea soluţiilor de transport această industrie ar putea avea o creştere accelerată pe termen lung.

Polonezii au lansat deja primul proiect experimental de hidrogen şi japonezii de la Toyota sunt alături de ei, iar în Austria producătorii de energie verde cumpără conducte de gaze pentru a injecta hidrogen în ele. Investiţiile cumulate în hidrogen din surse rege­nerabile în Europa ar putea ajunge la 180-470 miliarde de euro până în 2050, spune Comisia Europeană. Mai mult, analiştii estimează că hidrogenul curat ar putea satisface 24 % din cererea mondială de energie până în 2050, cu vânzări anuale în valoare de 630 de miliarde de euro.

Care este potenţialul României în acest nou domeniu şi ce rol ar putea juca hidrogenul în tranziţia energetică a României? Cei mai în măsură oameni să dea un răspuns vin la ZF Power Summit 2021.

Printre aceştia se numără Alexandru Floriştean, Legal & Project Manager, Hydrogen Europe, Alexandru Bădescu, head of on-site account management, cluster South East Europe, Linde Gas, Petru Ruşeţ, managing director, Siemens Energy România, Cătălin Stancu, associated senior expert, Horvath & Partners şi Georgian Albu, general manager, Future Energy Leaders România, agregator de tineri specialişti în domeniul energetic.

„România are o istorie relevantă în domeniul cercetării şi producţiei de hidrogen, iar expertiza deţinută în acest sens ar trebui valorificată pentru a facilita investiţii noi în acest domeniu“, spune Georgian Albu.

Totodată, potenţialul enorm în energia verde, mai ales pe zona de eoliene în Marea Neagră, dar şi producţia locală de gaz, a doua cea mai mare la nivel european, alături de cei circa 50.000 de kilometri de conducte pot fi aşii din mâneca României în domeniul hidrogenului, mai spun specialiştii. Bani sunt pentru toate aceste direcţii, singura problemă fiind că ei trebuie accesaţi cu proiecte viabile.

În linii mari, hidrogenul poate fi extras din combustibili fosili, biomasă sau apă, gazul natural fiind în acest moment principala sursă pentru producerea hidrogenului. Problema este că procesul prin care se extrage hidrogenul din gaz este poluant, acesta fiind motivul pentru care captarea carbonului este obligatorie în acest caz pentru a ajunge la o soluţie verde. Obiectivul este însă de a produce hidrogen folosind surse regenerabile, mai precis energia eoliană şi solară. Practic, energia verde în exces ar urma să fie folosită pentru a alimenta procesele de electroliză. Odată rezultat hidrogenul, acesta poate fi stocat în celule şi utilizat ulterior când reapare o cerere de energie. Marele plus este că în comparaţie cu alte forme de stocare care pierd energia, hidrogenul poate fi stocat pe perioade mai mari de timp.

În prezent, printre industriile care au nevoie de cantităţi uriaşe de hidrogen se numără chiar cea de rafinare, una dintre cele mai importante din Româ­nia. Industria de îngrăşăminte chimice sau siderurgia sunt la rândul lor mari consumatoare de hidrogen. Or, în con­textul în care se doreşte decarboni­zarea acestor industrii, hidrogenul şi mai ales sursa acestuia ar trebui să devină cât mai verzi. 

Pasul cu adevărat important pentru hidrogen ar fi folosirea acestuia la scară largă în domeniul transporturilor, dar şi pentru încălzirea şi producerea de energie.

În Europa, guvernele din Franţa, Olanda, Germania, Portugalia, Spania, Norvegia au lansat deja strategii naţionale pentru hidrogen. Ce va face România în domeniul hidrogenului? Aflaţi la ZF Power Summit 2021, cel mai important eveniment dedicat energiei găzduit de platforma media ZF, ajuns la cea de-a zecea ediţie.

După un an cu totul excepţional, ZF Power Summit propune în 2021 o temă care poate accelera redresarea postpan­demie: cum devine tranziţia energetică noul val de creştere pentru România?

Cu direcţiile potrivite şi investiţiile corecte, tranziţia energetică are în ea energia de a deveni un motor de dezvoltare, după cel din auto. Va şti România să-şi joace cărţile?

Aflaţi la ZF Power Summit 2021, un eveniment cu o structură nouă, perfect adaptată actualelor condiţii.

De zece ani, totul despre energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO