Eveniment

CE recomandă statelor membre eliminarea controalelor la frontierele interne până la 15 iunie şi restricţia călătoriilor neesenţiale către UE până la 30 iunie

CE recomandă statelor membre eliminarea controalelor la...

Autor: Cristina Bellu

12.06.2020, 15:33 135

Comisia Europeană (CE) recomandă statelor membre ale spaţiului Schengen şi statelor asociate spaţiului Schengen să elimine controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020 şi să prelungească restricţia temporară privind călătoriile neesenţiale către UE până la 30 iunie 2020.

Totodată, CE a stabilit o abordare pentru ridicarea progresivă a restricţiilor după această dată.

“Având în vedere că situaţia în materie de sănătate din anumite ţări terţe rămâne critică, Comisia nu propune în acest stadiu o ridicare generală a restricţiilor de călătorie. Restricţiile ar trebui eliminate pentru ţările selectate de comun acord de statele membre, pe baza unui set de principii şi criterii obiective – printre care se numără situaţia în materie de sănătate, capacitatea de a aplica măsuri de limitare a răspândirii virusului în timpul călătoriilor şi criteriul reciprocităţii, ţinând cont de date provenite din surse relevante, cum ar fi ECDC şi OMS”, transmit reprezentanţii CE.

Pentru ţările faţă de care se menţine restricţia, Comisia Europeană propune extinderea categoriilor de călători autorizaţi pentru a-i include, de exemplu, pe studenţii străini. De asemenea, Comisia va emite orientări destinate statelor membre pentru a se asigura că reluarea operaţiunilor legate de vize în străinătate este coordonată în mod corespunzător cu eliminarea treptată a restricţiilor de călătorie.

„După eliminarea tuturor controalelor la frontierele interne în Uniune, propunem o abordare clară şi flexibilă în vederea eliminării restricţiilor privind călătoriile către UE începând cu 1 iulie. Călătoriile internaţionale sunt esenţiale pentru turism şi afaceri, precum şi pentru reconectarea cu familia şi prietenii. Deşi va trebui să fim cu toţii atenţi în continuare, a venit timpul să facem pregătiri concrete pentru ridicarea restricţiilor faţă de ţările a căror situaţie sanitară este similară cu cea a UE şi pentru reluarea operaţiunilor legate de vize”,explică Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne în cadrul CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO