Eveniment

Ce nu le-a dat Băsescu francezilor încât au amânat Schengen?

Ce nu le-a dat Băsescu francezilor încât au amânat Schengen?

Autor: Iulian Anghel

22.12.2010, 23:50 43

Unii dintre politicienii români au pus opoziţia Franţei faţă deaderarea României la Schengen pe seama neonorării unor promisiuniprivind unele contracte comerciale. Însă nimic nu a fost lămuritnici la o zi după decizia Parisului şi a Berlinului de a blocaintrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, anume că România nuva accepta să fie discriminată nici măcar de cele mai mari puteriale UE - Franţa şi Germania -, cu referire la refuzul Parisului şial Berlinului de a accepta ţara în Schengen nu şi-au găsit ieriexplicaţia. Ce înseamnă, practic, această ameninţare? Imposibil despus în acest moment. Consilierul său pe probleme europene, fostulcomisar european, Leonard Orban, este mai ponderat. El a admis,într-un interviu pentru RFI, că nu există un "plan B" faţă deaderarea la Schengen.

Dar dincolo de declaraţii politice de uz intern, la Bucureştis-a creat un curent negativ. De la preşedintele socialist, FrançoisMitterand, care, în 1997, înaintea summit-ul AlianţeiNord-Atlantice de la Madrid, s-a opus aderării României la NATO înprimul val, nicio administraţie a Franţei nu a fost atât depotrivnică faţă de "sora ei mai mică". Care este explicaţia uneiatât de bruşte schimbări?

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, a vorbit - fărăa dori să dea detalii - că ar fi vorba despre nişte contractecomerciale promise de Băsescu lui Sarkozy care nu au fostfinalizate. Totul a fost lăsat de demnitar la nivel de speculaţie.Ce se ştie însă este că Sarkozy a insistat ca România săconstruiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă cu firma francezăAreva, iar Bucureştiul nu a răspuns afirmativ.

În alţi termeni, dar legat tot de contracte comerciale,senatorul PSD Titus Corlăţean a susţinut că schimbarea Franţei sedatorează faptului că firmei franceze Vinci (care ar fi trebuit săconstruiască autostrada Comarnic-Braşov, dar s-a retras în urmă cucâteva luni) i s-ar fi cerut mită - acuzaţie cu trimitere lapresupusa corupţie din partidul de guvernământ. Dincolo de acesteacuzaţii însă, şi puterea, şi opoziţia au susţinut că României is-a făcut o nedreptate.

Politicienii din Vest au tăcut, dar presa a relatat pe larg şi asusţinut că României şi Bulgariei li s-a trântit uşa în nas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO