Eveniment

Ce ne arată rezultatele testelor de anticorpi după vaccinare?

Ce ne arată rezultatele testelor de anticorpi după...

Autor: Georgiana Mihalache

27.03.2021, 09:29 482

Testele de anticorpi după infecţia cu COVID-19 au intrat în oferta de servicii a operatorilor privaţi încă de la jumătatea anului 2020, iar după începerea campaniei de vaccinare, marile reţele au inclus şi testarea nivelului de anticorpi la persoanele vaccinate. Valoarea de referinţă care indică prezenţa anticorpilor diferă de la un laborator la altul. În cazul mai multor laboratoare, valoarea de referinţă pentru anticorpi este de peste 0,8 unităţi/ ml. Ce informaţii ne aduc buletinele de analize?

„Orice valoare a anticorpilor peste limita cut-off-ului trebuie să ne bucure, deoarece înseamnă că organismul nostru este pregătit să recunoască virusul. Raspunsul imun poate varia de la o persoană la alta. Nu putem însă corela valoarea titrului de anticorpi cu gradul de protecţie împotriva unei posibile infectări”, a spus medicul Andreea Alexandru, directorul medical al diviziei de laboratoare din cadrul reţelei Regina Maria.

Valoarea de referinţă diferă însă de la un laborator la altul, în funcţie de reactivii folosiţi. De aceea, medicii recomandă ca testările succesive, la o perioadă anume de timp pentru a vedea evoluţia anticorpilor să fie făcute la acelaşi laborator, care să folosească aceeaşi unitate de referinţă.

Testările se pot face la 15 zile de la prima doză de vaccin sau la 7 zile de la rapel, indiferent de vaccinul cu care au fost imunizaţi pacienţii.

Sunt trei tipuri de teste de anticorpi – cele realizate după infecţia cu COVID-19, cele de anticorpi neutralizanţi anti-spike – arată iminizarea de lungă durată după infecţie sau vaccin şi cele de anticorpi anti-spike care arată inclusiv anticorpii neutralizanţi după infecţie sau vaccin.

„Testele de anticorpi neutralizanţi IgG anti-Spike au valorea de referinţă < 13 AU/mL (unităţi arbitrare, unitatea de măsură a reactivului folosit). Testele de anticorpi Ig anti-spike au valorile de referinţă <  0.8 U/mL  (unităţi/ ml) sau 1 U/mL în funcţie de reactivii folositi. Aceste valori de referinţă sunt prezente pe buletinul de analize primit de pacient”, a mai spus Andreea Alexandru.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO