Eveniment

Ce aţi face dacă aţi fi premier: Astazi Mihai Ghyka

15.03.2011, 23:58 433

Dacă aţi fi prim-ministru care sunt primele cinci măsurieconomice/fiscale pe care le-aţi lua? (5 măsuri)

1. Menţinerea cotei unice de 16%.

2. Scăderea CAS-ului cu 3%.

3. Impozit pe profit zero vreme de 5-10 ani pentru investiţiilenoi (start-up) de peste 50 mil. euro în domeniile strategice(învăţământ, sănătate, energii alternative etc.).

4. Redefinirea subvenţiilor în învăţamânt prin introducerea unortichete de şcolarizare distribuite părinţilor potenţialilorelevi.

5. Privatizarea sau închiderea în următorii 3 ani a tuturorcompaniilor de stat neprofitabile (Oltchim, Tarom, mineritetc.).

În ultimii cinci ani statul a avut la dispoziţie din taxe şicontribuţii 200 miliarde de euro cu care a plătit pensii, salarii,bunuri şi servicii şi a făcut investiţii. Problema este că îneconomie nu se vede nimic. Ce aţi face pentru eficientizareacheltuirii banilor publici?

Nu cred că nu se vede nimic. E suficient să evaluaţi nivelul detrai de azi vs. acum 20 de ani.

Cred că micşorarea intervenţionismului statului în economie e undeziderat care va duce către eficientizare. Un aparat de statmicşorat, suplu, în slujba cetăţeanului, oferind serviciile de bazătuturor celor din populaţie care fac apel la acestea (apărare,sănătate, învăţământ, administrare, ordine, transport urban şiferoviar şi cam atât!).

Cum veţi mări competenţa funcţionarilor publici având învedere numirile politice generalizate?

Numirile politice sunt o realitate în orice ţară. Esenţial estenivelul până la care acest lucru se face. Nu e firesc ca directorulunei şcoli primare la sat să fie numit politic!

Examenele cu o comisie neutră formată din clienţii privaţi aiacelui serviciu public dau o mai mare probabilitate de alegerecorectă.

Contracte de management pe o durată determinată pentru oriceinstituţie de stat - nu doar numirile sunt politizate, dar şidemisiile sunt aproape imposibile din cauze legislative...

Care este cheia pentru a întoarce România pe creştereeconomică?

Creşterea economică în UE. România nu se poate schimba pestenoapte, oricât mi-aş dori. Mi-aş dori însă un prim-ministruvizionar şi competent care să stabilească printr-o largă consultarenaţională 3 priorităţi care să definească România pentru următorii20 de ani. Un pact naţional, aşa cum am avut pentru aderarea la UE,semnat de putere, opoziţie, sindicate şi ONG-uri. Un plan naţionalconstruit pe cele 3 priorităţi, de care să ne ţinem indiferent decine ocupă Guvernul şi Parlamentul. Pentru mine: 1. Învăţământ (cuun accent pe IT); 2. Patrimoniu valorificat prin turism; 3.Infrastructură.

ZF aşteaptă comentariile d-voastră pewww.zf.ro/opinii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO