Eveniment

Ce arată datele execuţiei bugetare din 2018: Veniturile nefiscale sunt aproape duble faţă de încasările din impozitul pe profit

 Ce arată datele execuţiei bugetare din 2018:...

Autor: Iulian Anghel

29.01.2019, 00:08 3928

Veniturile totale ale bugetului au crescut în 2018 cu 17%, dar veniturile fiscale au avansat cu doar 1,6% în termeni nominali.

 

Execuţia bugetară pe 2018 indică un avans de 17,2% al veniturilor şi de 16,8% al cheltuielilor, însă slăbiciunea construcţiei buge­tare este relevată de faptul că veni­tu­rile fiscale au crescut cu doar 1,6%, în vre­me ce „veniturile nefiscale“ (care includ şi divi­dendele pe care statul le cere de la compa­ni­ile sale sau alte venituri extraordinare) au avansat cu 24%.

„Veniturile fiscale au crescut în termeni nominali. În termeni reali ele au scăzut, pentru că inflaţia medie anuală a fost de peste 3%. Dacă raportăm acestă situaţie la deflatorul PIB, atunci căderea este şi mai mare“, comen­tează economistul Laurian Lungu.

Faptul că veniturile fiscale nu cresc la un nivel apropiat de ambiţiile guvernului obligă Ministerul Finanţelor să scoată bani din piatră sea­că. Veniturile nefiscale (între care dividen­de­le cerute de stat companiilor în care este ac­ţio­nar) au crescut anul trecut cu 24%, până la 27 mld. lei. În aceeaşi vreme, bugetul a fost ali­men­tat din impozitul pe profit din întreaga eco­no­mie cu doar 15,6 mld. lei. Practic, venitu­rile ne­fiscale au însemnat 9% din veniturile buge­tu­lui general consolidat, în vreme ce doar 48% din ve­niturile aceluiaşi buget au însemnat venituri fiscale.

„Veniturile fiscale sunt coloana vertebrală a bugetului. Este o problemă când acestea sunt la un nivel mediocru. Dar cum remediezi situa­ţia? Este o chestiune ce ţine de respectarea le­gi­lor, este o problemă de structură“, comen­tează Laurian Lugu.

Potrivit execuţiei bugetare pe 2018 publicate de Ministerul Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat, de 295 mld. lei, au fost cu 7,6 mld. lei mai mari decât sumele pre­vă­zute în legea bugetului, în vreme ce chel­tuielile de 322 mld. lei au fost mai mari cu 8 mld. lei faţă de program.

Deficitul bugetar a fost de 2,88% din PIB, după ce acesta a avansat în decembrie faţă de noiembrie cu doar 0,14%.

„Este posibil ca nişte plăţi să fi fost amâ­na­te şi asta a permis păstrarea bugetului în ţinta de deficit. Dar întotdeauna s-a întâmplat aşa, nu doar acum. Aceste amânări ţin deficitul în ţintă pe cash, dar pe ESA (standardul euro­pean de contabilitate – n.red.) se vor ve­dea“, comentează economistul Dragoş Cabat.

Faţă de 2017, veniturile totale ale bugetului consolidat au crescut cu 17,2%, iar cheltuielile cu 16,8%.

Încasările din TVA au fost cu 11,3% mai mari în 2018 decât în 2017, până la 59,6 mld. lei. Dar faţă de prevederile iniţiale ale bugetului ele au fost cu 1,7 miliarde de lei mai mici. De asemenea, încasările din accize au crescut cu 7,2% faţă de 2017. Dar, de asemenea, au fost mai mici cu 1,7 mld. lei faţă de program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO