Eveniment

Ce afaceri au facut in 2006 traderii de energie dupa accelerarea liberalizarii pietei

Ce afaceri au facut in 2006 traderii de energie dupa accelerarea liberalizarii pietei

Click pentru imaginea intreaga

09.02.2007, 18:56 85

Gradul mai mare de liberalizare al pietei de profil, care a ajuns la aproximativ 83% in prezent, a sustinut afacerile traderilor privati de energie. Pe langa acest factor, captarea unor clienti foarte "infometati" din punct de vedere energetic a adus incasari de sute de milioane de euro unor businessuri care se puneau pe picioare abia in urma cu doi ani.
In ceea ce priveste clasamentul celor mai mari traderi privati, liderul a ramas neschimbat.
Energy Holding, trader care are un contract de furnizare cu cea mai mare companie romaneasca, Petrom, a inregistrat anul trecut afaceri de 295 mil. euro, cu 25% mai mult fata de 2005, un profit de 12 mil. euro si o cota de piata de 12%. Pentru anul acesta, cifra de afaceri ar putea ajunge la 320 mil. euro, pe fondul extinderii portofoliului de clienti
Liderul este urmat de compania Petprod, care in 2005 ocupa tot locul secund al clasamentului celor mai mari traderi de energie privati, elaborat de Ministerul Economiei si Comertului. Acest loc este ocupat fara a lua in calcul distributiile de electricitate care fac sau au facut parte din structura Electrica.
"Anul trecut am obtinut o cifra de afaceri de aproximativ 90 mil. euro (n.red. - in 2005, compania avea o cifra de afaceri de 41 mil. euro). A crescut portofoliul de clienti si s-a deschis piata mai mult, ceea ce a dus si la cresterea cotei pe care o detinem", spune Jack Cutisteanu, directorul general al Petprod.
"Printre cei mai mari clienti pe care ii avem in portofoliu se numara companii precum combinatul siderurgic Mittal Steel Galati, Mittal Steel Roman sau complexul chimic de la Borzesti", spune Cutisteanu.
Potrivit reprezentantului Petprod, contractul de furnizare pentru combinatele Mittal dureaza pana la sfarsitul acestui an, existand posibilitatea de a fi prelungit. Consumul anual al combinatului Mittal Steel Galati ajunge la aproximativ 230 de MW, din care 100 de MW sunt furnizati de Petprod, restul fiind livrat prin Electrica. Cutisteanu sustine ca acest contract a fost castigat in urma unor licitatii, dar nu a putut da informatii despre ceilalti particpanti.
"Nu avem in prezent energie de la Hidroelectrica, desi ne-am dori foarte mult acest lucru. Majoritatea cantitatilor de energie necesare le luam de la complexurile energetice si de la Nuclearelectrica prin intermediul OPCOM (operatorul pietei de energie electrica din Romania). De asemenea, apelam la furnizori, dar si la platforma Piata pentru ziua urmatoare (PZU) din cadrul OPCOM", a conchis reprezentantul Petprod.
Al treilea loc, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, il ocupa furnizorul rafinariei Petrotel - Lukoil, si anume compania EGL Power & Gas, care anul trecut si-a dublat cifra de afaceri pana la un nivel de 110 mil. euro. Compania este atat furnizor de gaze, cat si de energie care are o pondere de 55% in cifra de afaceri totala. Deci anul trecut EGL a vandut energie de 60,5 mil. euro. Pe lista companiilor de la care EGL achizitioneaza energie se numara Nuclearelectrica, complexurile energetice Turceni si Rovinari, dar si o serie de furnizori privati, potrivit declaratiilor directorului general al companiei, Petre Stroe. EGL Power &Gas este filiala locala a companiei EGL Austria, membra a grupului energetic elvetian AXPO. Grupul a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 4,2 mld. euro si un profit net de 443,2 mil. euro.
Urmatorul clasat este Euro - P.E.C Galati, care a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 50,5 mil. euro, in crestere cu 4% comparativ cu 2005, si o marja de profit de 6,8%.
"Pentru anul acesta estimam o crestere de peste 40% a cifrei de afaceri, marire datorata in proportie de 30% cresterii preturilor la energie electrica, dar si a altor tarife, si de 10% prin incheierea de noi contracte de furnizare cu alti consumatori finali", spune Comsa Adrian Marcel, actionarul majoritar al companiei.
Potrivit datelor furnizate de Euro P.E.C. principalii clienti din portofoliul companiei sunt societati din domeniul productiei materialelor de constructie, a produselor siderurgice, precum si companii multinationale. Niciuna din aceste companii nu se afla in portofoliul statului, au precizat reprezentantii companiei.
"Sursele de achizitie sunt surse termoelectrice, hidroelectrice si alti furnizori privati, procentajul cel mai mare fiind detinut de sursele termoelectrice", spune Comsa. Compania apeleaza si la platformele OPCOM, PZU si Piata de echilibrare.
Enol, compania fostului director Electrica, Lucian Boghiu, care in 2005 avea o cifra de afaceri de 49 mil. euro, estimeaza pentru anul trecut o scadere sensibila a afacerilor de aproximativ 8%.
"Principalii nostri clienti activeaza in sectoare precum metalurgie, hartie sau retail", spune Darie Stelian, directorul Enol Grup. Unul dintre clientii majori pe care compania i-a pierdut este lantul de hipermarketuri care au reziliat contractul de furnizare cu Enol.
Un alt grup care a obtinut afaceri importante in 2005 este Grivco, companie controlata de presedintele Parditului Conservator, Dan Voiculescu. Compania a obtinut in 2005 afaceri de 55 mil. euro atat din tradingul cu energie, cat si din alte surse cum ar fi comert international sau agricultura. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati.
In prezent sunt inregistrate pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, 131 de firme care sunt posesoare ale unor licente de furnizare de energeie electrica. Aceasta este consecinta procesului de liberalizare al pietei de profil, masura care a fost luata la inceputul anului 2000.
Anumite companii care activeaza pe acest segment au fost acuzate de faptul ca achizitioneaza energie de la producatorii de stat pentru a o revinde unor utilizatori aflati tot in portofoliul statului. Acest lucru a dus la solicitarea din partea autoritatilor a publicarii contractelor de furnizare de energie.
Solicitarea a fost respinsa de majoritatea particpantilor din aceasta piata sub pretextul ca o astfel de masura este neuzuala intr-o economie de piata functionala.
Printre companiile care s-au aflat la masa de negocieri cu Ministerul Economiei si Comertului se numara companii precum Alro Slatina, Energy Holding, EGL Romania, Elcomex, Petprod, E.On Moldova, Enol sau Grivco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO