Eveniment

CCR îl obligă pe Iohannis să o demită pe Birchall şi să numească miniştri interimari

Klaus Iohannis, preşedintele României

Klaus Iohannis, preşedintele României

Autor: Iulian Anghel

03.10.2019, 00:00 299

Curtea Constituţională (CCR) a arătat miercuri că preşedintele României Klaus Iohannis a încălcat dispoziţiile constituţionale refuzând să dea curs propunerii de revocare formulată de primul-ministru (pentru Ana Birchall, ministrul justiţiei – n.red.), “propunere faţă de care preşedintele nu are un drept de opţiune". 

De asemenea, CCR a constatat că preşedintele a respins numirile miniştrilor justiţiei, educaţiei naţionale şi viceprim-ministrului pentru implementrea parteneriatelor strategice ale României "prin aprecieri de ordin subiectiv".

Judecătorii CCR spun că argumentul preşedintelui cu privire la schimbarea compoziţiei politice a guvernului (care necesită un vot în Parlament) , după plecarea ALDE de la guvernare, nu justifică lipsa motivării refuzului numirilor. Klaus Iohannis trebuie acum să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al justiţiei şi să-i numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu-Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

La finalul lui august preşedintele a refuzat remanierea propusă de Viorica Dăncilă şi i-a a cerut să meargă în Parlament cu modificările în structura guvernului, întucât, a spus el, odată cu plecarea ALDE s-a schimat componenţa Executivului, ceea ce înseamnă că este nevoie de un vot în Parlament.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO