Eveniment

CCR a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniştrii demişi şi să numească interimarii

CCR a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie....

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

18.09.2019, 16:01 143

CCR a admis parţial conflictul Guvern-Preşedinţie, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniştrii demişi şi să numească interimarii. Preşedintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.

Judecătorii CCR au constatat că Preşedintele României nu şi-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel şeful statului este obligat să îi revoce pe miniştrii, au explicat sursele citate.

De asemenea Klaus Iohannis este obligat şi să numească interimari, pentru a rezolva problema continuităţii Guvernului, au mai precizat sursele menţionate.

În ceea ce priveşte revocarea, şeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcţia Anei Birchall din funcţia de ministrul al Justiţiei, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.

Pe 26 august, Viorica Dăncilă a transmis la Palatul Cotroceni propunerile de miniştri, decise în CEx al PSD. Dana Gîrbovan a fost propusă la Ministerul Justiţiei, Mihai Fifor la conducerea MAI, senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate, iar Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice, a anunţat preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă.

Pe 28 august, preşedintele Iohannis a refuzat remanierea propusă de şeful Executivului.

Părţile implicate în conflict au susţinut, miercuri, punctele de vedere la CCR.

Astfel, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, miercuri, că magistraţii Curţii Constituţionale vor constata probabil un conflict generat de refuzul preşedintelui de a numi miniştri interimari, precizând totodată că şeful statului putea rezolva problema prin consultări, dar a refuzat.

În schimb, Mihaela Ciochină, consilier al Administraţiei Prezidenţiale, a afirmat, miercuri, despre conflictul dintre Guvern şi Preşedinţie sesizat de Viorica Dăncilă, că este unul politic, iar un eventual conflict juridic de natură constituţională ar trebui să fie între Guvern şi Parlament.

Şeful Executivului trimisese, la Cotroceni, nominalizarea ca interimari a lui Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă, inclusiv pe cele de interimari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO