Eveniment

Cazurile de infectare cu Covid-19 din fabricile locale pun presiune pe mediul de business. Sute de angajaţi testaţi şi izolaţi şi oprirea producţiei pentru câteva zile afectează puternic fabricile locale din toate domeniile, de la componente auto la confecţii sau dulciuri

Deşi fabricile locale reprezintă potenţiale riscuri de infecţie, autorităţile nu centralizează date despre situaţia din companiile acolo unde au fost confirmate cazuri.

Autor: Georgiana Mihalache

21.07.2020, 00:08 2046

Răspândirea necontrolată a virusului Covid-19 afectează puternic do­me­niul producţiei în Româ­nia, fabricile loca­le devenind rând pe rând adevărate focare de infecţie, cu zeci de angajaţi în izolare sau chiar şi spitalizaţi.

Aproape 100 de angajaţi ai abatorului Smithfield din Timişoara, cel mai mare producător din industria căr­nii de porc, zeci de oameni de la o fa­brică de componente auto din Brăila, anga­jator cu peste 3.000 de salariaţi, un abator de carne din Vaslui se confruntă cu cazuri de infectare cu noul corona­virus şi sunt trei dintre cazurile de busi­ness din producţie afectate doar în ultimele zile de pandemie.

Lor li se adaugă alte exemple precum Arctic din Găeşti, producătorul de electrocasnice, Kandia, cel mai mare producător local de ciocolată, Fan Courier, liderul pieţei de curierat, iar în acest caz este vorba despre firme care şi-au asumat public cazurile şi au vorbit despre măsurile luate. Există însă multe situaţii în care angajaţilor li se cere maximă discreţie şi angajatorii încearcă să  controleze fluxul de informaţii care ajung la public.

Dincolo de măsurile de protecţie pentru angajaţi, care au implicat costuri de achiziţie a măştilor, dezinfectanţilor, majo­ritatea companiilor au oprit activi­ta­tea de producţie pentru procedurile de dezinfecţie, lucru care a dus la pierderi şi mai mari. „Ne-a afectat destul de mult ca busi­ness, pentru că am oprit producţia. Circa 150 de tone de produse pierdute cât timp fabrica a fost închisă, acesta a fost impactul direct, vreo 30 de schimburi de producţie pierdute pe care încercăm să le recuperăm în perioada urmă­toare“, a spus pentru ZF Dragoş Militaru, directorul general al Kandia, cel mai mare producător local de ciocolată.

În urmă cu o lună, la 19 iunie, Kan­dia anunţa că 20 de angajaţi ai fabri­cii din Bucureşti au fost depistaţi cu corona­virus, iar întreaga secţie a fost închisă. Confirmarea cazurilor de Covid-19 între angajaţii producătorului de cioco­lată a prins compania în plin sezon de boom al vânzărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO