Răspândirea necontrolată a virusului Covid-19 afectează puternic domeniul producţiei în România, fabricile locale devenind rând pe rând adevărate focare de infecţie, cu zeci de angajaţi în izolare sau chiar şi spitalizaţi.
Aproape 100 de angajaţi ai abatorului Smithfield din Timişoara, cel mai mare producător din industria cărnii de porc, zeci de oameni de la o fabrică de componente auto din Brăila, angajator cu peste 3.000 de salariaţi, un abator de carne din Vaslui se confruntă cu cazuri de infectare cu noul coronavirus şi sunt trei dintre cazurile de business din producţie afectate doar în ultimele zile de pandemie.
Lor li se adaugă alte exemple precum Arctic din Găeşti, producătorul de electrocasnice, Kandia, cel mai mare producător local de ciocolată, Fan Courier, liderul pieţei de curierat, iar în acest caz este vorba despre firme care şi-au asumat public cazurile şi au vorbit despre măsurile luate. Există însă multe situaţii în care angajaţilor li se cere maximă discreţie şi angajatorii încearcă să controleze fluxul de informaţii care ajung la public.
Dincolo de măsurile de protecţie pentru angajaţi, care au implicat costuri de achiziţie a măştilor, dezinfectanţilor, majoritatea companiilor au oprit activitatea de producţie pentru procedurile de dezinfecţie, lucru care a dus la pierderi şi mai mari. „Ne-a afectat destul de mult ca business, pentru că am oprit producţia. Circa 150 de tone de produse pierdute cât timp fabrica a fost închisă, acesta a fost impactul direct, vreo 30 de schimburi de producţie pierdute pe care încercăm să le recuperăm în perioada următoare“, a spus pentru ZF Dragoş Militaru, directorul general al Kandia, cel mai mare producător local de ciocolată.
În urmă cu o lună, la 19 iunie, Kandia anunţa că 20 de angajaţi ai fabricii din Bucureşti au fost depistaţi cu coronavirus, iar întreaga secţie a fost închisă. Confirmarea cazurilor de Covid-19 între angajaţii producătorului de ciocolată a prins compania în plin sezon de boom al vânzărilor.