Eveniment

Cazul Botiş ar putea periclita finanţarea europeană

Conflictul de interese în care se află ministrul muncii ar putea periclita finanţarea europeană

Ioan Botiş, ministrul muncii, se află în atenţia Departamentului Antifraudă, dar şi a Agenţiei Naţionale de Integritate

Autor: Adelina Mihai, Iulian Anghel

19.04.2011, 23:59 329

Scandalul cu fonduri europene în care este implicat ministrulmuncii Ioan Botiş ar putea afecta finanţarea europeană, cel puţinpentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(POSDRU, 4,25 mld. euro).

Scandalul a izbucnit luni-seară după ce ministrul a recunoscutîntr-o emisiune televizată că soţia sa lucrează în cadrul unui ONGdin Bistriţa care funcţionează în casa lui şi care dezvoltă unprogram declarat eligibil pentru finanţare (500.000 de euro) prinPOSDRU - program aflat în gestiunea Ministerului Muncii pe care îlconduce.

Premierul Emil Boc a susţinut că Botiş îşi va înainta demisiadacă în cazul său Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care s-aautosesizat va descoperi vreun conflict de interese.

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) care a deschis şi el oanchetă a sus­ţinut, într-un comunicat, că în cazul ministruluiexistă indicii privind încălcarea legisla­ţiei naţionale şicomunitare în legătură cu con­flictul de interese.

"Până la clarificarea situaţiei nu se vor mai face plăţi pentruacest proiect. Dacă ANI şi DLAF ajung la concluzia că există unconflict de interese, autoritatea de management care gestioneazăfondurile europene pentru resurse umane va lua măsuri pentru arecupera prefinanţarea acordată proiectului", a spus pentru ZFCristina Arigho, purtător de cuvânt al departamentului de muncă dincadrul Comisiei Europene.

Potrivit lui Vasile Puşcaş, fost negociator-şef cu UE, gestulministrului muncii ar putea pune sub semnul întrebării întregulPOSDRU.

"Sub semnul întrebării poate fi pus POSDRU, dar investigaţia sepoate extinde şi la celelalte programe. Apoi, când se face analizaîn Parlamentul European, parlamentarii generalizează, ei discutădespre fondurile europene, nu despre un program. Comisia Europeanăşi Oficiul de Luptă Antifraudă când fac o analiză se referă la unprogram, dar parlamentarii se referă la o ţară şi la fondurileUniunii în general."

Ioan Botiş s-ar putea face vinovat de încălcarea articolului 52din Regulamentul 1605/2002 al Consiliului European (Regula­mentulfinanciar aplicabil bu­getului general al ComunităţilorEuro­pene).

Potrivit acestuia, "pentru a pre­veni neregulile şi a combatefrauda şi corupţia şi a promova buna şi eficienta gestiune,candidaţii şi ofertanţii care se fac vinovaţi de asemenea acte saucei care se află într-o situaţie de conflict de interese trebuieexcluşi de la adjude­carea contractelor".

Nu doar ministrul, ci şi ONG-ul ar putea fisancţionat

Există patru direcţii prin care ministrul muncii este implicatîntr-o situaţie care ar putea fi considerată drept conflict deinterese: 1. sediul aso­ciaţiei era înregistrat la domiciliul săudin Bistriţa; 2. Alina Că­praru, fosta sa şefă de cabinetparlamen­tar, era membru fondator al acestei asociaţii; 3. soţiasa, Ligia Botiş, este consilier în cadrul proiectului finanţat dinbani europeni. 4. Banii au fost daţi de POSDRU, coordonat deMinisterul Muncii.

În Ghidul Solici­tantului elaborat de AMPOSDRU (Autoritatea deMana­gement a Programului Operaţional Sectorial DezvoltareaResurselor Uma­ne) se arată: "Reprezintă conflict de interese oricesituaţie care împiedică solicitantul sau AMPOSDRU/OI POSDRU(Or­ganism Intermediar Pro­gramul Operaţional SectorialDezvol­tarea Resurselor Umane) delegat de a avea o atitudineprofesionistă, obiec­tivă şi imparţială sau care le împiedică săexecute activităţile prevăzute în cererea de finanţare sau înregle­men­tările specifice într-o manieră profe­sionistă, obiectivăşi imparţială, din mo­tive referitoare la familie, viaţăperso­nală, afinităţi politice sau naţionale, in­terese economicesau orice alte interese. Interesele anterior menţionate includorice avantaj pentru persoana în cauză, soţul/soţia, rude oriafini, până la gradul 4 inclusiv". Astfel, dacă autorităţiledescoperă că cererea de finanţare depusă pentru un proiect intră însfera unor conflicte de interese, se poate ajunge la reziliereacontractelor, iar potenţialul beneficiar - adică AsociaţiaEuroactiv - ar putea plăti sancţiuni şi i s-ar putea interzice sămai participe la contracte sau licitaţii finanţate de la bugetpentru o perioadă de până la zece ani. Contactată de ZF, AncaZevedei, şefa autorităţii de management care gestionează fondurileeuropene pentru resurse umane, nu a dorit să comenteze dacăsituaţia creată în jurul acestui proiect ar putea afecta în vreunfel plăţile de la Bruxelles.

Finanţarea europeană, câştigată la o lună după ce a fostnumit ministru

Proiectul "Şansa la demnitate" a fost aprobat pe data de 1octombrie 2010, adică la o lună după ce Botiş a fost numit înfuncţie, după ce premierul Emil Boc l-a demis pe fostul ministru almuncii Mihai Şeitan.

"Proiectul a fost aprobat spre finanţare la data de 01.10.2010,iar contractul de finanţare a fost semnat la 28.10.2010", se aratăîntr-un comunicat al AMPOSDRU, autoritatea de ma­nagement caregestionează fondurile europene pentru resurse umane, în valoare de4,25 miliarde de euro până în 2013. AMPOSDRU se află în subor­dineaMinisterului Muncii.

Reprezentanţii AMPOSDRU sus­ţin că Asociaţia ParteneriatEuro­activ Bistriţa, ONG-ul care a câştigat pro­iectul în valoarede 500.000 de euro, a depus proiectul în varianta electronică pedata de 19 septembrie 2010, iar anexele aferente au fost depuse laregistratură pe 22 septembrie. Ministrul Botiş a fost numit înfuncţie pe data de 2 septembrie. Proiectul nu a depus încă o cererede rambursare, ceea ce în­seamnă că nu a primit încă plăţi de laBruxelles, ci doar de la bugetul de stat (prin prefinanţare).

Asociaţia care a câştigat proiectul va implementa un proiectfinanţat din fondurile europene pentru resurse umane în perioadanoiembrie 2010- februarie 2012.

Proiectul are ca obiectiv creşterea ra­tei de ocupare în rân­dulşomerilor, având în grila de activităţi oferirea de servicii deconsiliere profesio­nală, de mediere a muncii şi de formareprofesională în ocupaţiile de sudor şi maşinist. Grupul ţintă vizatîn acest proiect este format din 500 de persoane care fac parte dinurmătoarele categorii: persoane în căutarea unui loc de muncă,persoane inactive - şomeri, şomeri de lungă durată, şomeri peste 45de ani, şomeri tineri şi şomeri de lungă durată tineri.

Proiectul a fost câştigat în parteneriat cu producătorul deechipamente pentru protecţia mediului Comelf (cu afaceri de 16,9mil. euro în 2009 şi cu 900 de angajaţi), producătorul de sistemede răcire pentru industria auto Raal (cu afaceri de 17,6 mil. euroîn 2009 şi 1.300 de salariaţi) şi cu Camera de Comerţ şi IndustrieBistriţa-Năsăud. Managerul proiectului se numeşte Carmen DianaMagda şi este angajat al firmei Leoni Bistriţa, în departamentul deresurse umane. În acelaşi proiect mai este implicată şi AlinaCăpraru, fosta şefă de cabinet a lui Botiş, angajată în prezent laAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa, undeBotiş a fost preşedinte înainte să devină parla­mentar.

28 de contracte reziliate prin POSDRU

Proiectul câştigat a fost depus, evaluat şi contractat în cadrulunui orga­nism intermediar din cadrul progra­mului POSDRU, ostructură regională aflată în subordinea AMPOSDRU. Pentru acestproiect a fost primită deja o prefinanţare (acordată din banii dela bugetul de stat) pe data de 29 no­iembrie 2010.

Din februarie 2008 şi până la finele lunii martie a acestui an,în cadrul POSDRU au fost semnate 2.006 con­tracte de finanţarepentru proiecte, menite să deruleze programe de instru­ire pentruşomeri sau pentru persoane cu dizabilităţi, să acorde bursedoctorale sau să motiveze angajaţii să participe la programe deconsiliere în carieră. Dintre acestea au fost reziliate 28 decontracte.

Reprezentanţii AMPOSDRU au fost întrebaţi în mai multe rânduride ZF despre eventualele fraude în proiectele finanţate prinPOSDRU, însă de fiecare dată răs­punsul autori­tăţilor a fost că eprematur să se vorbească despre fraude, majo­ritatea proiectelorfiind încă în stadiu incipient.

Salarii la standard european

Potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul MinisteruluiMuncii, soţia lui Ioan Nelu Botiş a avut anul trecut venituri de120.000 de lei (fără a se preciza sursa), la care se adaugă 90.000de lei, veniturile din dividendele de la firma Mobil Construct,unde este şi acţionar. Ministrul Botiş a precizat că soţia sacâştiga 8.000 de lei brut pe lună pentru activitatea de consilierîn cadrul proiectului, proiect din care aceasta s-a retras.

Salariile pe care le încasează cei care lucrează în proiectefinanţate prin POSDRU variază între 50 de lei şi 250 de lei pe oră,adică între 2.000 şi 10.000 de lei pe lună. Cel mai puţin câştigăpersonalul administrativ (cum sunt şoferii sau secretarele), iarcel mai bine plătiţi sunt managerii de proiect. Mai există şifuncţiile de expert de tip A, B sau C, pentru care angajaţii suntîncadraţi în funcţie de vechimea pe care o au în activitatea pecare o desfăşoară. La un salariu de 8.000 de lei pe lună, LigiaBotiş câştigă salariul aferent grilei de salarizare pentru experţiide tip A, care au peste 5 ani de experienţă şi pentru careremuneraţia este de 200 de lei pe oră.

Ieri Agenţia Naţională de Integr­i­tate (ANI) a anunţat că adeschis o anchetă, în vreme ce Departamentul de Luptă Antifraudă(Corespondentul OLAF în România) a susţinut într-un comunicat:"Există indicii privind în­călcarea legislaţiei naţionale şicomu­nitare în legătură cu conflictul de inte­rese".

Premierul Emil Boc, care a avut o întâlnire cu Botiş, a susţinutcă, dacă ANI va depista vreun conflict de inte­rese, Botiş îşi vaînainta demisia din funcţia de ministru.

Cum a izbucnit scandalul

În publicaţia electronică timpon­line.ro a apărut luniinformaţia potrivit căreia Asociaţia Parteneriat EuroactivBistriţa, care îşi are sediul în casa mi­nistrului Ioan Botiş, aparticipat sâm­bătă la bursa locurilor de muncă orga­nizată deAJOFM, încercând să-şi pro­mo­veze proiectele, şi că unul dintrere­pre­­zentanţii Asociaţiei a fost Alina Că­praru, fosta şefă decabinet a depu­tatului Botiş. Publicaţia mai scria că Asociaţia arela dispoziţie 2,13 miliarde de lei vechi, bani de la UE şi de labuget.

Luni seară la Realitatea TV mi­nistrul a recunoscut că soţia salucrează în cadrul acestei asociaţii, susţinând însă că el nu arenicio calitate şi că ONG-ul ar funcţiona în casa lui temporar.Botiş a susţinut că nu există niciun conflict de interese în faptulcă finanţarea primită de ONG vine prin POSDRU, program coordonat deministerul pe care îl conduce. El s-a arătat dispus să demisionezeîn cazul în care ar exista un conflict de interese.

Ligia Botiş, venit brut lunar de la AsociaţiaParteneriat Euroactiv

Un număr de 11 persoane au avut, în februarie, venituri bruteîntre 2.500 şi 9.200 lei de la Asociaţia Parteneriat EuroactivBistriţa (care a primit finanţarea prin POSDRU) între care soţiaministrului muncii, Ligia Botiş, consilierul personal al lui BotişIoan Iany Moroşanu (8.400 lei) şi managerul de proiect Carmen DianaMagda (9.200 lei).

Potrivit unei copii a declaraţiei lunare depuse, în lunafebruarie, la Direcţia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud de cătreAsociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa şi obţinută de Mediafax,soţia ministrului muncii, Ligia Botiş, a obţinut un venit brut de8.400 de lei, din care au fost scăzute contribuţiile. Pe aceeaşianexă figurează, în total, 11 persoane.

Un venit lunar de 8.400 de lei este trecut şi în dreptul numeluilui Ioan Iany Moroşanu, care este consilierul personal alministrului muncii şi lucrează în Ministerul Muncii.

Tot 8.400 de lei venit brut a avut şi Alina Căpraru, fosta şefăla cabinetul parlamentar al lui Ioan Botiş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO