Eveniment

Cazul Aurel Pană dezvăluie mercurialul: funcţionar la stat cu salariul de 1.500 de lei cere mită de 1,6 milioane de euro

Cazul Aurel Pană dezvăluie mercurialul: funcţionar la...

Autor: Catalin Lupasteanu

14.08.2013, 21:52 815

Procurorii DNA i-au reţinut pe Aurel Pană,  directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), şi pe Mugur George Voinea, membru al PC şi director al unei firme, şi au cerut ieri Tribunalului Bucu­reşti arestarea lor preventivă pentru fapte de corupţie.

Potrivit procurorilor, schema fraudei era următoarea: Pană (oficial guverna­mental, membru al Partidului Conser­vator) avea la dispoziţie 16 milioane de euro fonduri europene, iar Voinea (om de afaceri, membru al Partidului Conser­vator) avea ulei de vânzare; Pană i-a atribuit contractul lui Voinea, în schimbul unui comision de 10 la sută; uleiul vândut de Voinea era mai scump decât în supermarket şi trebuia să ajungă sub formă de ajutor de stat la persoanele nevoiaşe din România, scrie Gândul.

„Învinuitul Pană Aurel a pretins de la reprezentantul societăţii comerciale care depusese oferte la licitaţia organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât şi prin intermediul învinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei înţelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George-Mugur a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive“, potrivit procurorilor.

DNA a precizat că, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrări prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma să primească de la societatea câştigătoare a licitaţiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei, la care se adaugă TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezintă, susţin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, susţine DNA, la 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de cei doi, reprezentantul societăţii câşti­gătoare a licitaţiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de Au­rel Pană.

Licitaţia organizată de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achiziţie de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din România, program cu finanţare euro­peană, precizează DNA.

Potrivit DNA, Aurel Pană a fost reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar Mugur George Voinea pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departa­mentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, iar Aurel Pană este secretar executiv.

Ministrul Agriculturii cere control de urgenţă la APIA, în urma solicitării premierului

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgenţă a unui control extins la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu privire la întreaga activitate a directorului general adjunct, Aurel Pană, reţinut pentru fapte de corupţie.

Controlul vizează în principal activitatea legată de achiziţiile publice avute în responsabilitate de Pană, ca membru sau preşedinte al unor comisii de licitaţii, iar rezultatele verificărilor vor fi făcute publice cât mai curând posibil, precizează Ministerului Agriculturii.

„Ministrul Daniel Constantin dezaprobă orice abatere de la exercitarea legală a responsabilităţilor de serviciu şi va acţiona în continuare pentru sancţionarea celor vinovaţi de încălcarea legii“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

 

Cine este Aurel Pană

  • 41 de ani
  • Funcţii actuale: secretar executiv al Partidului Conservator, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013
  • Experienţă profesională:

Oct. 2005 – prezent: director general SC Minerva SRL 

Mai 2004 – oct. 2005: Director tehnic, SC Alcedo SRL 

Ian. 2004 – mai 2004:  Director de zonă, SC Alcedo SRL

Ian. 2002 – ian. 2004: Director Logistică, SC Alcedo

Ian. 2000 – ian. 2002: Asistent Director Executiv, SC Alcedo SRL ;

Febr. 1998 – ian. 2000: Asistent Director import-export şi marketing,  SC Alcedo

1998 – 2003: Univ. de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Facultatea de Horticultură

1995 – 1998: Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Finanţe-Bănci 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO