Eveniment

Cazul Alro sau de ce ajunge presedintele sa fie implicat in piata energiei

Cazul Alro sau de ce ajunge presedintele sa fie implicat in piata energiei

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, sustine ca apostila prezidentiala este ilegala

22.01.2007, 18:39 28

Apostila prezidentiala pe memoriul adresat de Alro, retransmis de la cancelaria prezidentiala la Ministerul Economiei si Comertului, a readus in discutie modul de tranzactionare a energiei electrice pe piata romaneasca, care se dovedeste defectuos pentru tot mai multi dintre cei implicati in piata. Cauza: interventiile administrative intr-o piata liberalizata fortat.
Presedintele Traian Basescu a fost acuzat de catre Partidul Conservator la sfarsitul saptamanii trecute ca a trimis direct ministrului Economiei un memoriu al Alro cu apostila "Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesul guvernului, iar daca este posibil si cu interesele Ec. Nat.!", ceea ce ar fi insemna o forma de interventie in favoarea Alro. Alro cerea in memoriu posibilitatea de a cumpara energie electrica direct de la Hidroelectrica, argumentand ca are o pondere de 7% din consumul Romaniei.
Care este problema de fapt si de este nevoie de memorii la Presedintie pentru o tranzactie care ar fi trebuit sa respecte rigorile economiei de piata, adica ale cererii si ofertei? "Piata de energie trebuie impartita pe grupe de consumatori. Degeaba ai o piata, daca nu este corect reglementata", spun surse din piata.
Intr-un comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti, la sfarsitul anului trecut, reprezentantii Alro spuneau ca grupul a propus in mod oficial in mai multe ocazii, o diferentiere clara a consumatorilor, bazata pe exemple existente si care functioneaza corespunzator in alte tari din Uniunea Europeana pentru consumatorii de energie electrica. Potrivit acestora, o astfel de diferentiere ar face ca fiecare consumator industrial sa aiba un pret al energiei electrice in conformitate cu costurile de productie corespunzatoare specificului sau de consum.
Neexistand o modalitate de diferentiere a consumatorilor (diferentiere pe necesar de consum, pe tipul de consum in functie de anumite intervale orare) companii precum Alro, care are previzionate pentru acest an afaceri de 510 mil. euro, sau Mittal Steel Galati, cu afaceri de 1,75 mld. euro in 2005, ajung sa se bata pe bursa de energie cu societati de genul Enol Grup, cu afaceri de 50 mil. euro, sau Beny Alex cu afaceri de 8 mil. euro in 2005. Paradoxal, in ciuda puterii financiare a acestor companii, de multe ori acestea sunt refuzate de producatorii de energie.
Anul trecut, Jan Veskrna, country managerul grupului de uitlitati ceh CEZ, actionarul majoritar de la Electrica Oltenia, spunea ca a pierdut Alro Slatina de pe lista marilor consumatori din cauza imposibilitatii de a-si forma un cos de energie mai atractiv, adica nu putea vinde la un pret mai redus energia pentru ca nu o putea cumpara la un pret suficient de bun de la producatori. Motivul pe carre reprezentantul CEZ l-a evidentiat a fost cel al accesului direct la producatorii de energie. Cehii au demontat motivul platilor in avans invocat de atatea ori de producatorii de energie, dar si de intermediari. Veskrna spunea la acea data ca au puterea financiara de a plati in avans, si cu toate acestea au fost confruntati cu refuzul Hidroelectrica.
"In alte cazuri, energia necesara marilor consumatori este deja contractata de catre traderii privati de energie, singura solutie ramasa consumatorilor fiind contracte pe termen scurt incheiate cu casele de comert cu energie", mai spun sursele citate. In memoriul adresat presedintelui Traian Basescu, Alro solicita un contract de furnizare pe termen lung cu Hidroelectrica sau constituirea unei companii mixte intre Marco Group, actionarul majoritar al Alro si Nuclearelectrica, ce urma sa includa Alro Group si Unitatea II de la Cernavoda.
Alro este una dintre putinele companii autohtone care au un regim de consum banda, ceea ce inseamna ca pe toata perioada unui an consumul nu variaza. In afara de acest lucru, Alro este cel mai mare consumator local care anual inghite 7% din productia autohtona de energie. Alro a obtinut contractul cu Hidroelectrica, avand in prezent un contract de furnizare pentru 75% din consumul companiei. Hidroelectrica n-a mai livrat astfel catre casa de comert Energy Holding, cu care avea un contract pe 12 ani. Restul era furnizat de Nuclearelectrica, dar contractul respectiv s-a incheiat in decembrie 2006, compania neavand alta alternativa decat bursa de energie.
Potrivit operatorului bursei de energie, OPCOM, Alro a semnat un contract de achizite de energie cu Complexul Energetic Turceni, valabil pana la jumatatea acestui an, la un pret de 163 lei (46 euro) pe MWh pentru o cantitate de 434.000 de MWh in regim banda.
De la Hidroelectrica, Alro ia energia cu 24,8 euro MWh. De la Nuclearelectrica, Alro lua energie la un pret de 40 de euro pe MWh. Alro a castigat astfel 15 milioane de euro prin contractul cu Hidroelectrica.
In alte tari europene, companiile de profil platesc aproximativ 17,6 euro pe MWh, potrivit memoriului Alro adresat Presedintiei. Consumatorii de energie in banda nu aduc costuri ridicate pentru producatorii de energie. Incheierea unor contracte pe teremen lung asigura un cash-flow constant de partea producatorului si siguranta alimentarii de partea consumatorului. In relatiile cu bancile, producatorul poate face dovada unor venituri certe, iar in cazul producatorului un contract de energie pe termen lung face dovada sigurantei productiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO