Eveniment

Cât de realizabilă este această propunere: „Planul naţional de investiţii“ al guvernului PNL promite dublarea în zece ani a numărului de locuinţe conectate la reţeaua de gaze. România avea în 2018 o lungime totală a conductelor de distribuţie a gazelor, la nivel naţional, de 41.400 km

Cât de realizabilă este această propunere: „Planul...

Autor: Miruna Diaconu

06.07.2020, 10:00 449

„Planul naţional de investiţii şi relansare economică“ prezentat săptămâna trecută de premierul Ludovic Orban prevede dublarea, la nivel naţional, a locuinţelor conectate la reţeaua de gaze. Obiectivul acestui plan este extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale astfel încât 70% din locuinţele la nivel naţional să fie conectate la reţeaua de gaze, de la 35% în prezent.

Investiţia pentru un astfel de proiect ar ajunge la 9,6 miliarde lei, o parte din bani venind din fondurile europene.

„Obiectivul nostru este de a extinde reţeaua de gaz, de a susţine autorităţile locale să înfiinţeze distribuţii de gaz pe raza localităţilor. Decizia noastră este de a folosi fonduri europene pentru a susţine comunităţile locale în finanţarea proiectelor de investiţii de infiinţare de distribuţii de gaz. Din fonduri europene vom aloca un miliard de euro în următorii şapte ani. Pe exerciţiul 2014-2021 suntem pe punctul de a obţine aprobarea CE pentru alocarea sunei de 200 de milioane de euro pentru acest obiectiv de investiţii. Restul de 800 de milioane vor fi prevăzuţi în bu­getul pe care îl va avea România din bugetul UE pe exerciţiul 2021-2027“, a spus recent premierul Ludovic Orban prezent la punerea în funcţiune a reţelei de gaze naturale din comuna Moara, judeţul Suceava.

România avea la 1 ianuarie 2020, 7,5 milioane de locuinţe la nivel naţional, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, dintre care doar 35% sunt conectate la reţeaua de gaze. Potrivit INS, în 2018 România avea o lungime totală a conductelor de distribuţie a gazelor la nivel naţional de 41.400 km.

„La ora actuală, deşi România deţine rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populaţia României este conectată la reţelele de gaz natural. Pentru comparaţie, Ungaria, care nu se compară cu România în ceea ce priveşte rezervele de gaz, are racordată la reţeaua de gaz peste 90% din populaţie. Din cauza faptului că multe gospodării ale populaţiei nu sunt racordate, apelează la sisteme de încălzire cu lemne sau alte sisteme de încălzire, care nu sunt eficiente, care au costuri mari, poluează“, a mai spus Orban.

În România, statisticile legate de evoluţia numărului de consumatori conectaţi la reţele de gaze nici măcar nu există. „La nivelul ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), nu exista astfel de date“, au răspuns reprezentanţii instituţiei, la solicitarea ZF.

Dublarea numărului de locuinţe conectate la reţeaua de gaze ar însemna şi creşterea semnificativă a lungimii conductelor, iar  din 2009 până în 2018, lungimea conductelor a crescut cu 8.000 km, de la 33.000 km la 41.000 km.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO