Eveniment

Cât de mare pierdere este pentru Rusia scufundarea crucişătorului Moskva: Ce s-a întâmplat cu echipajul şi cu capacităţile militare ale Rusiei în Marea Neagră. Putin mai are doar două nave din aceeaşi clasă în flota rusească. Turcia, care controlează accesul la Marea Neagră prin Bosfor, nu le va lăsa să intre în timp de război

Cât de mare pierdere este pentru Rusia scufundarea...

Autor: Ştefan Stan

16.04.2022, 11:46 2502

Rusia a confirmat că crucişătorul de rachete Moskva, nava amiral a Flotei sale din Marea Neagră, s-a scufundat în timp ce era remorcat în port, în urma a ceea ce a declarat că a fost un incendiu şi explozii care au implicat muniţia depozitată la bord, scrie Reuters. 

Ucraina spune că soarta Moskva a fost pecetluită de un atac cu rachete lansat de forţele sale de pe coastă, care a sfâşiat corpul masiv al navei din epoca sovietică. Ministerul rus al Apărării nu a confirmat această versiune a evenimentelor. Reuters nu poate verifica afirmaţiile niciuneia dintre părţi.

Iată ce ştim şi ce înseamnă (şi ce nu înseamnă) scufundarea pentru pregătirea de luptă a Rusiei:

DE CE CAPACITĂŢI PRIVEAZĂ RUSIA ÎN URMA SCUFUNDĂRII?

Rusia are sisteme puternice de apărare aeriană desfăşurate în Crimeea, pe care a confiscat-o de la Ucraina în 2014, dar Moskva era capabil să asigure protecţie de apărare aeriană mobilă şi cu rază lungă de acţiune pentru întreaga Flotă a Mării Negre şi era un centru de comandă şi control plutitor. Pierderea sa degradează apărarea aeriană a flotei, în special în misiunile cu rază lungă de acţiune.

CE S-A ÎNTÂMPLAT CU ECHIPAJUL?

Nava avea un echipaj de aproximativ 500 de marinari care, potrivit Rusiei, au fost evacuaţi cu succes pe alte nave înainte de a fi readuşi vineri în portul lor de origine, Sevastopol, în Crimeea. Ucraina a sugerat că este posibil să fi existat victime, dar Rusia nu a spus încă nimic pe această temă.

VA SCHIMBA ACEASTĂ PIERDERE CURSUL CONFLICTULUI DIN UCRAINA?

Este puţin probabil, dar Ministerul britanic al Apărării spune că pierderea sa va determina probabil Rusia să îşi revizuiască poziţia navală din Marea Neagră. Oficiali americani, vorbind sub protecţia anonimatului, au declarat că, deşi scufundarea va avea un impact simbolic şi va ridica potenţial întrebări cu privire la capacităţile navale ale Rusiei pe termen lung, este puţin probabil să aibă un impact major asupra cursului conflictului. Marina rusă nu a jucat până acum un rol important.

Un oficial american a declarat că Rusia şi-a folosit navele de război doar în mod limitat, pentru a efectua lovituri ocazionale şi pentru a realimenta trupele din sud. Rusia îşi păstrează dominaţia navală în regiunea imediată, iar nava Moskva a fost echipată pentru a distruge navele inamice pe mare, însă din marina ucraineană a rămas foarte puţin.

ÎŞI VA SCHIMBA ACUM MARINA RUSĂ MODUL ÎN CARE OPEREAZĂ ŞI CONTEAZĂ ACEST LUCRU?

Da, dar această schimbare nu este văzută ca fiind extrem de semnificativă. După ce a început incendiul de pe Moskva, despre care oficialii americani cred că a fost probabil un atac ucrainean, aproximativ cinci nave de război ruseşti din partea de nord a Mării Negre s-au îndepărtat mai mult de coastă, la aproximativ 80 de mile marine. Dar oficialii americani au declarat că, în opinia lor, aceste nave erau încă capabile să efectueze lovituri în Ucraina de la acea distanţă şi era mai puţin probabil să fie vizate de ucraineni la o distanţă atât de mare de coastă. Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), un think tank cu sediul la Washington, a declarat că abilitatea armatei ucrainene de a lovi navele de război ruseşti din Marea Neagră ar putea forţa Marina rusă să desfăşoare apărare aeriană suplimentară şi alte mijloace de protecţie.

A FOST MOSKVA DESTINAT SĂ JOACE UN ROL ÎN CONFLICTUL ÎN DESFĂŞURARE?

Nu este clar, dar unii analişti spun că ar fi putut contribui la sprijinirea unei posibile debarcări amfibii ruseşti în portul ucrainean Odesa, care nu a avut loc încă din cauza rezistenţei forţelor ucrainene. Scufundarea acestuia poate fi considerată în unele părţi din Ucraina ca reducând şansele unui astfel de asalt şi permiţând Ucrainei să îşi redistribuie o parte din forţe în altă parte.

POATE RUSIA SĂ ÎNLOCUIASCĂ CU UŞURINŢĂ CAPACITĂŢILE LUI MOSKVA

Nu. Rusia are alte două nave din aceeaşi clasă, Mareşalul Ustinov şi Varyag, care servesc în cadrul flotelor ruseşti din Nord şi, respectiv, din Pacific. Turcia, care controlează accesul la Marea Neagră prin Bosfor, nu le va lăsa să intre în timp de război.

A FOST MOSKVA ÎNARMAT CU ARME UNICE?

Nu. Avea rachete anti-navă şi rachete sol-aer, dar nu era dotată cu rachete de croazieră Kalibr de ultimă generaţie ale Rusiei sau cu rachete hipersonice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO