Eveniment

Cât de „corecţi“ din punct de vedere moral pot fi oamenii de afaceri?

Cât de „corecţi“ din punct de vedere moral pot fi oamenii de afaceri?

Economistul ceh Tomas Sedlacek susţine că etica şi economia mergeau mână în mână în trecut şi aşa ar trebui să fie şi acum

Autor: Alexandru Matei

28.09.2011, 00:07 731

România, la fel ca şi Cehia şi restul ţărilor fost comuniste, mai are de lucrat în ceea ce priveşte etica în afaceri şi economie pentru că i-au lipsit doi dintre cei trei piloni de bază ai afacerilor.

"Există trei gardieni ai afacerilor: spiritul antreprenorial, concurenţa şi reglementarea. În regiunea noastră suntem mai puţin etici pentru că ne-au lipsit punctele doi şi trei: în timpul comunismului a lipsit concurenţa, iar în perioada de tranziţie reglementarea, pentru că eram sătui de reguli", consideră economistul ceh Tomas Sedlacek, prezent la dezbaterea "Econo­­mia binelui şi a răului", organizată de Centrul Ceh şi de Ambasada Cehiei în România. Tomas Sedlacek, 34 de ani, este membru în Consiliul Economic Naţional al Guvernului ceh, consilier al fostului preşedinte Vaclav Havel.

De multe ori în afaceri este tentant să o iei pe o scurtătură, deşi acest lucru nu corespunde valorilor morale. "Acum mult timp stăteam la o coadă, dar cineva în spatele meu a găsit o altă uşă pe care se putea intra. Când noi stăteam la rând el era deja în biroul autorităţilor", a spus omul de afaceri Sebastian Ghiţă, care controlează mai multe companii din industria IT&C şi electro-retail, cu un rulaj anual în jurul valorii de 300 mil. euro. "Dacă mă întrebaţi pe mine, uneori folosesc scurtăturile", a completat Ghiţă.

Economistul ceh recunoaşte însă că nu a fost fost niciodată în locul unui om de afaceri: "Eu vorbesc teoretic, nu ştiu ce aş face dacă aş putea să câştig 10 miliarde de euro într-o clipă".

Un rol important în lipsa de etică din mediul de afaceri îl joacă şi statul, care nu oferă întotdeauna cele mai bune exemple. Din cauza corupţiei "nimeni nu are încredere în guvern şi de aici porneşte problema privind etica în afaceri", consideră Raymond Breden, preşedintele Camerei de Comerţ Anglo-Române.

Sedlacek susţine că, dacă în trecut etica şi economia erau unite, acum cele două sunt separate şi din această cauză lumea se află într-o situaţie delicată din punct de vedere economic.

"Credem că economia este o ştiinţă tehnică, dar nu este aşa, am separat etica şi economia, două lucruri care în trecut erau unite. Cu toţii ştim că este ceva în neregulă cu lumea. Cele două trebuie unite din nou", mai spune economistul ceh.

Un alt subiect de discuţie în timpul dezbaterii au fost datoriile şi rolul pe care îl joacă în economie.

Dacă Sedlacek susţine că tendinţa oamenilor de a consuma mai mult decât au nevoie a generat situaţia actuală în care o parte însemnată din populaţie, dar şi statele sunt supraîndatorate, Ghiţă este de părere că nu datoriile sunt problema.

"Problema este ce faci cu banii", susţine omul de afaceri. În cazul afacerilor, "încerci să te dezvolţi pe un capital pe care nu îl ai, dar crezi că poţi folosi banii într-un mod deştept".

Sedlacek consideră că ţările ar trebui să economisească o parte din veniturile pe care le obţin pentru a se folosi de ele în vremurile mai puţin bune.

"Noi nu avem o autostradă care să străbată ţara de la Constanţa la Arad. Ce facem? Construim un kilometru azi, unul mâine, când avem bani (din excedente - n. red.)? Sau împrumutăm şi facem autostrada?", întreabă Ghiţă.

În ceea ce priveşte binele şi răul în economie, Ghiţă spune: "Nu cred că este ceva de ales între bine şi rău. În viaţă trebuie să alegi între un rău mai mare şi un rău mai mic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO