Eveniment

Cat ar putea impulsiona economia finantarea statului pentru CEC si Eximbank

Cat ar putea impulsiona economia finantarea statului pentru CEC si Eximbank

Radu Ghetea, presedintele CEC: Banca nu este interesata sa intre pe segmentul creditarii companiilor mari.

25.02.2009, 00:00 34

CEC ar putea majora "teoretic" creditarea cu circa 4 mld. lei (circa un miliard de euro) anul acesta, in conditiile majorarii capitalului, afirma Radu Ghetea, presedintele bancii.

"La sfarsitul lui 2008 aveam in sold credite in valoare de aproape 8,5 mld. lei (2,13 mld. euro). Anul acesta am putea merge nu la dublu, dar cu o crestere de 50-60% care ar fi teoretic posibil in conditiile capitalizarii. Adica un plus de circa 4 mld. euro", a declarat Ghetea pentru ZF.
Din totalul creditarii, finantarile pentru IMM-uri au insumat circa 2,3 mld. lei (575 mil. euro), seful CEC sustinand ca acest segment poate deveni motorul cresterii. In acelasi timp, el afirma ca banca nu este interesata sa intre pe segmentul creditarii companiilor mari. BCR, cea mai mare banca de pe piata, avea in decembrie 2008 un portofoliu de credite pentru IMM-uri de peste 2,6 mld. euro, corespunzator unei cote de piata de peste 20%.
Cu toate acestea, autoritatile continua sa pedaleze pe ideea ca statul poate folosi CEC si Eximbank - singurele banci ramase cu capital de stat - pentru a dezgheta piata creditului pentru companii.
"Daca repornirea creditarii va intarzia sau esua, statul se va indrepta spre CEC si Eximbank. Astfel, daca bancile nu dau credite din nou, statul trebuie sa vina cu masuri de supracapitalizare a CEC, Eximbank si a fondurilor de garantare a creditelor pentru IMM-uri", a declarat ieri Mircea Geoana, presedintele Senatului si seful PSD. El sustine ca lipsa finantarilor bancare risca sa transforme Romania "intr-o Sahara din punct de vedere al creditarii".
Dar ce poate face CEC pentru reluarea creditarii la nivel de piata, avand in vedere ca are o cota de numai 4,1% din totalul creditului neguvernamental si ca nu este prezent pe segmentul creditelor pentru companii mari, care folosesc cel mai mult creditul bancar?
"O eventuala fortare a intrarii CEC pe segmentul corporate s-ar putea transforma intr-o catastrofa din cauza ca banca nu dispune de procedurile, de cultura si de oamenii necesari abordarii acestui segment. Fundamental CEC ramane o casa de economii care poate juca un rol social prin acordarea de credite pentru populatie. Daca s-ar dori neaparat intrarea pe corporate ar fi nevoie de o restructurare masiva, care insa cere timp", considera Patrick Gelin, presedintele BRD.
CEC ar urma sa primeasca de la buget 900 mil. lei pentru majorarea capitalului, in doua transe: 450 mil. lei in martie si tot atat in decembrie. Ghetea spune ca in prealabil trebuie trimise niste documente de notificare la Comisia Europeana. "Avem disponibilitati pentru a continua creditarea, avand in vedere ca soldul creditelor reprezinta circa 72% din depozite, dar daca se doreste intensificarea acesteia, e nevoie de capital."
Intre timp pe piata persista zvonurile privind eventuala schimbare a managementului CEC. Ghetea sustine ca prelungirea acestei perioade de incertitudine nu face bine bancii. "Echipa care functioneaza nu se schimba", afirma Ghetea.
Deocamdata, pe langa alocarea de fonduri pentru Eximbank, guvernul prin AVAS a schimbat conducerea institutiei, in functia de presedinte fiind numit Ionut Costea, un apropiat al PSD. AVAS este condus de Mircea Ursache, din partea PSD, in timp ce la CEC statul este reprezentat de Ministerul Finantelor, condus de Gheorghe Pogea de la PD-L.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO