Eveniment

Câştigul major al României după summit-ul UE: adâncirea crizei care ne-ar fi putut copleşi a fost stopată

Câştigul major al României după summit-ul UE: adâncirea crizei care ne-ar fi putut copleşi a fost stopată

Autor: Iulian Anghel

29.06.2012, 18:28 2734

Pentru România, vestea cea mai bună de la summit-ul Consiliului European care s-a încheiat astăzi este că o parte dintre măsurile pe termen scurt luate de şefii de state sau de guverne din UE pot să stopeze adâncirea crizei, pentru că o adâncire a acesteia ar putea fi copleşitoare pentru România care este ombilical legată de zona euro, comentează profesorul de economie Daniel Dăianu rezultatul celor două zile ale întâlnirii de la Bruxelles.

"O adâncire a crizei ar putea avea asupra noastră un efect copleşitor, oricât încercăm să avem o politică bugetară prudentă. Avem o dependenţă financiară şi economică de zona euro majoră. Dacă acolo treaba se strică va fi foarte greu pentru noi. Lucrurile sunt încă în desfăşurare pentru că, în lunile ce vin, urmează detaliile. Trebuie să fim atenţi pentru că, în momente nu prea îndepărtate, ar putea apărea un mecanism bancar de supraveghere comună. O uniune bancară ne-ar afecta. O garantare colectivă a depozitelor în sistemul bancar doar pentru zona euro ne-ar crea un mare handicap fiindcă ar putea să însemne plecări din depozite spre băncile din zona euro. De aceea, România trebuie să fie prinsă într-o astfel de schemă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO