Eveniment

Castigatorul reabilitarii de 51 milioane de euro a Teatrului National va fi ales electronic in 10 zile

21.04.2010, 23:06 80

Castigatorul licitatiei de reabilitare si extindere a TeatruluiNationale Bucuresti (TNB), contract estimat la circa 51 mil. eurofara TVA, va fi ales pana la sfarsitul lunii aprilie, dupa cefirmele calificate vor depune ofertele intr-un sistemelectronic.

In luna februarie au fost deschise ofertele primite de la 10companii si consortii, fiind una dintre cele mai disputatelicitatii a unei constructii civile cu bani de la bugetul de statsi de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Termenulinitial de anuntare a castigatorului era 25 martie, insa a fostprelungit la cererea constructorilor.

"Potrivit legii, etapa finala de selectare a castigatoruluilicitatiei va fi facuta electronic de firmele care vor ficalificate, in urma evaluarii comisiei de la Ministerul Culturii.Ce pot sa va spun pana acum este ca majoritatea ofertelor au fostslabe in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de calificare sidoar trei au corespuns din punct de vedere a proiectului tehnic",afirma Bogdan Trambaciu, directorul Unitatii de Management aProiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.

El afirma ca in etapa finala firmele calificate vor avea 24 deore pentru a depune ofertele intr-un sistem electronic, in urmacaruia va fi selectata cea care ofera pretul cel mai mic. "Dacapretul oferit va fi cu 15% sub costul pe care l-am stabilitinitial, legea ne cere sa clarificam daca au utilaje si personal casa justifice pretul oferit. Insa din pacate legea nu ne daposibilitatea sa eliminam compania daca ofera un pret de dumping",explica Trambaciu. El a oferit exemplul unei licitatii derulate laCalarasi, unde firma castigatoare a castigat dupa ce a licitat insistemul electronic ca va realiza proiectul in opt luni, desi incaietul de sarcini erau prevazute 20 de luni. "Compania a trebuitsa ne arate daca a avut lucrari similare finalizate la fel derepede si daca are capacitatea logistica si personalul suficientpentru a derula proiectul."

In cursa pentru castigarea reabilitarii cladirii TNB se aflaunele dintre cele mai mari companii din constructii, cu afaceritotale de peste 700 mil. euro. Firmele si consortiile ale caroroferte au fost selectate pentru alegerea castigatorului suntAedificia Carpati si Romtest Electronic, Rotary Constructii si ACM4Bucuresti, Sedesa Obras y Servicios (Spania) si Euro ConstructInternational, Midanne Invest Grup si Euroconstruct din Timisoara,Intercantieri Vittadellor si Sacaim Societa per Azioni CementiArmati din Italia, Alpina Bau (Austria) si Comnord, Bog'Art, ACMS,Dafora si UTI Instal si Strabag AG (Austria).

"Din experienta de pana acum, toate licitatiile in care ofertafinala a fost aleasa prin sistemul electronic au fost contestate.Astfel, daca vom alege compania castigatoare la sfarsitul lunii, vamai dura inca o luna contestatia, iar daca se va ajunge la proces,inca doua luni. Lucrarile de constructie vor incepe abia in lunaiulie in acest caz", explica Trambaciu.

Proiectul modernizarii Teatrului National Bucuresti, prezentatoficial in 2008, avea initial o valoare de investitie de 40 mil.euro, care a ajuns in prezent la peste 51 mil. euro. Din totalcirca 27 mil. euro vor proveni de la Banca de Dezvoltare aConsiliului Europei (BDCE), in urma unui acord incheiat cu GuvernulRomaniei in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO