Eveniment

Casele asigurate obligatoriu din 2004?

27.02.2003, 00:00 10

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor apartinand persoanelor fizice impotriva dezastrelor si calamitatilor naturale va fi finalizat in urmatoarele saptamani, existand posibilitatea ca actul normativ sa fie aplicat din 2004, au declarat, miercuri, surse guvernamentale.
Conform proiectului de lege, persoanele fizice vor plati, anual, o prima de asigurare de 0,2%, pentru locuintele din mediul urban, si de 0,3%, pentru cele din mediul rural, din suma pentru care se incheie asigurarea si care nu va depasi 15.000 de euro.
Asiguratorul va plati pentru pagubele produse din cauze naturale, cutremur de pamant, inundatie, alunecare de teren si incendiu.
Ministerul Finantelor, Ministerul Administratiei Publice si Ministerul Lucrarilor Publice urmeaza sa stabileasca, in perioada urmatoare, statutul institutiei care va incasa primele de asigurare si modul prin care vor fi garantate despagubirile acordate populatiei in cazul unor dezastre si calamitati naturale.
Potrivit surselor citate, Banca Mondiala a propus Guvernului un sistem de asigurare a locuintelor similar celui care functioneaza in Turcia si care prevede, in principal, ca primele de asigurare sa fie incasate de catre o agentie nationala non-profit, aceasta garantand si plata despagubirilor.
O alta varianta, propusa de autoritatile romane, prevede ca sumele colectate in baza acestui proiect de lege sa fie gestionate de catre o societate de asigurari cu capital majoritar de stat, dar care sa poata investi aceste fonduri in diverse plasamente. "In urmatoarele saptamani se va alege una dintre aceste doua variante", au spus sursele citate. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO