Eveniment

Casa Nationala de Sanatate promite ca plateste toate datoriile

07.12.2005, 19:06 22

Sistemul sanitar va intra in 2006 fara nici o datorie dupa ce creantele la medicamente vor fi achitate integral pana la sfarsitul anului in curs, a declarat ieri Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

"In acest moment datoriile restante catre farmacii din anii 2003 si 2004 sunt acoperite in intregime", a declarat Vladescu, mentionand ca acelasi lucru se va intampla si in cazul spitalelor, dupa finalizarea unui control comun al Ministerului Sanatatii (MS) si al CNAS, care va stabili in ce conditii s-au acumulat respectivele arierate. Autoritatile au demarat cercetarile la sfarsitul saptamanii trecute, fiind vizate peste 100 de spitale.

Intrebat ce masuri vor fi luate in cazul in care se vor descoperi nereguli in ceea ce priveste gestionarea fondurilor catre directorii spitalelor, Vladescu a spus ca decizia va fi luata la nivelul MS, dar ca va presupune probabil restructurarea respectivelor unitati sanitare. El a adaugat ca, incluzand si actuala rectificare bugetara, sistemul a beneficiat de cele mai mari fonduri din ultimii cincisprezece ani, care s-au ridicat la aproape 9,2 mld. lei (2,54 mld. euro).

Rectificarea bugetara a adus fonduri suplimentare de 810 mil. lei (224 mil. euro), provenite in mare parte din rezervele acumulate in anii trecuti. Din aceasta suma, 270 mil. lei (74 mil. euro) vor fi folosite pentru stingerea datoriilor catre farmacii, alte 380 mil. lei (104 mil. euro) se vor indrepta catre spitale si inca 100 mil. lei (27 mil. euro) catre acoperirea consumului curent de medicamente compensate si gratuite.

Reprezentantii CNAS au mai prezentat ieri o serie de proiecte legislative care ar putea intra in vigoare anul viitor. Astfel, fiecare medic din ambulatoriu va dispune, din 2006, de propriul fond pentru prescrierea de medicamente compensate si gratuite, precum si pentru efectuarea analizelor in laborator. Bugetul fiecarui medic de familie va fi calculat pornindu-se de la un cost mediu anual pe asigurat si in functie de numarul si structura de varsta a asiguratilor pe care acesta ii are in ingrijire. De asemenea, se vor introduce co-platile pentru cazul in care un pacient va dori sa fie consultat de un anumit medic, de un profesor universitar sau de un sef de sectie, sau sa fie tratat intr-un spital dintr-o alta localitate decat cea de domiciliu.

"Pacientii vor plati o suma, sau coplata, ca sa-si aleaga medicul, iar banii vor ajunge in contul spitalului. Sefii de sectie vor primi o cota-parte de 2-5% din incasarile sectiei", a mai spus Vladescu.

El a mai anuntat ca dupa aderarea la UE romanii vor avea un card european de asigurare de boala, valabil in toate tarile UE exclusiv Romania. Cardul se va elibera la cerere si va inlocui celelalte formulare prevazute in regulamentul privind aplicarea sistemelor de securitate sociala a salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in spatiul comunitar. Titularii vor beneficia de servicii medicale pentru orice tratament care il va scuti pe asigurat sa revina acasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO