Eveniment

CAS ar putea scadea cu cinci procente

02.07.2003, 00:00 20



Guvernul intentioneaza sa reduca nivelul contributiilor pentru asigurarile sociale (CAS) de la 52% la 47%, intrucat costurile fortei de munca sunt foarte ridicate, a declarat ieri, la Bistrita, ministrul delegat in relatia cu partenerii sociali, Marian Sarbu.



El a precizat ca proiectul apartine Ministerului Finantelor, care il va propune, curand, Executivului. Finantele urmeaza sa discute acest poriect si cu delegatia Fondului Monetar International care va sosi in romania la jumatatea acestei luni.



Prin aceasta declaratie, Marian Sarbu a raspuns acuzatiilor lansate de reprezentantii patronatelor, care au spus ca fiscalitatea ii determina sa prefere investitiile in tehnologii decat in forta de munca.



"Costurile pe forta de munca sunt uriase in Romania", a recunoscut Marian Sarbu, mentionand ca subiectul va sta in atentia guvernantilor in cadrul unei intalniri programate pentru saptamana viitoare.



Oficialul guvernamental a apreciat ca salariile din Romania sunt foarte mici si, atat timp cat munca nu este remunerata, oamenii nu au cum sa fie motivati sa munceasca.



Executivul a redus, la inceputul acestui an, contributiile totale pentru asigurari sociale de la 57% la 52% din salariul brut. Contributiile se ridica la 35% in cazul firmelor si 17% in cazul salariatilor, fiind printre cele mai ridicate din Europa.



Contributia pentru asigurarile sociale de pensii este, in cazul angajatilor, de 9,5% din salariul brut. Salariatii mai platesc o contributie de 6,5% asigurarile de sanatate si de 1% pentru fondul de somaj.



In ceea ce priveste firmele, contributia la asigurarile sociale este de 24,5%, cea pentru fondul de sanatate de 7%, iar pentru somaj se plateste 3,5% din salariul brut.



Indiscutabil, Romania este in topul european al cotelor de impozit ridicate pe care trebuie sa le suporte companiile pentru a-si plati angajatii, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care salariile romanilor sunt de 15 ori mai mici decat media din Uniunea Europeana.



Intr-un cerc vicios, Fiscul incearca sa ia mult din putin, desi datoriile din ce in ce mai mari la bugetul asigurarilor sociale de stat arata ca nivelul ridicat al taxelor devine din ce in ce mai greu de suportat, impingand firmele sa caute modalitati la limita legalitatii pentru a-si putea plati salariatii. Desi salariul mediu brut lunar in Romania este de numai 180 de euro, nivelul taxelor care trebuie platite se ridica la 52%, in timp ce in Slovenia, de exemplu, unde salariul este de 1.150 de euro lunar, contributiile sociale reprezinta 38%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO