Eveniment

Care sunt propunerile Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti: În primele două săptămâni, revin la şcoală elevii claselor a VIII-a şi a XII-a

Care sunt propunerile Inspectoratului Şcolar al...

Autor: Otilia Serescu

27.04.2020, 12:39 113

Directorii unităţilor de învăţământ din Capitală propun ca redeschiderea şcolilor să înceapă cu elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, iar mai apoi, după două săptămâni, să revină şi şcolarii înscrişi în clasele V-VII şi IX-XI, care ar putea studia în două schimburi.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a centralizat propunerile directorilor din unităţile de învăţământ şi a transmis un draft cu sugestii către Ministerul Educaţiei şi Cercetăţii (MEC).

Contactaţi de Agenţia MEDIAFAX, oficialii ISMB au afirmat că propunerile au fost transmise MEC, la fel cum au procedat şi alte inspectorate şcolare din ţară. Draftul nu reprezintă o decizie a ISMB, dar este un document asumat de instituţie.

Potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX, se propune ca în primele două săptămâni să revină la şcoală elevii din anii terminali, respectiv cei din clasele a VIII-a şi a XII, iar apoi elevii din clasele V-VII şi IX-XII, care ar putea să înveţe în două schimburi, iar între acestea să fie făcută dezinfecţia claselor.

„Elevii lucrează pe grupe de maximum 15 în sală, distanţaţi fizic, pe baza unui nou orar”, conform propunerilor ISMB.

Referitor la elevii din ciclul primar, sigestia este ca aceştia să încheie şcoală on-line, pe baza calificativelor.

Referitor la examenul de bacalaureat, se propune ca probele de competeneţe să nu fie susţinute.

„Examenele scrise se dau în unităţile de învăţământ, 10 elevi în fiecare sală de clasă, aşezaţi în ordine alfabetică, supraveghere audio-video. (...) Contestaţiile se depun online la unitatea de învăţământ. Se elimină etapa vizualizării lucrărilor”, potrivit sursei citate.

În ce priveşte Evaluarea Naţională, se propun aceleaşi măsuri ca şi la Bacalaureat, respectiv limitarea numărului de elevi din clasele de examen la 10, depunerea contestaţiilor online şi eliminarea etapei vizualizării tezelor.

Documentul prevede şi mai multe propuneri pentru Definitivat, Titularizare sau pentru examenele de grade didactice şi mişcarea de personal.

„Susţinerea unei singure inspecţii şi evaluarea portofoliului cadrului didactic. Susţinerea probei scrise în vacanţa de iarnă anului şcolar 2020-2021. Susţinerea şi finalizarea ISI până la finalul lunii noiembrie 2020. Decalarea calendarului de înscriere la Definitivat pentru anul şcolar 2020-2021, după validarea rezultatelor seriei în curs. Evaluarea lucrărilor scrise a candidaţilor într-un centru de evaluare în fiecare judeţ. Completarea dosarului de înscriere (PV de inspecţie, calificative) online. Important: deoarece în sistemul de învăţământ preuniversitar particular foarte multe cadre didactice au intrat în şomaj tehnic vechimea la catedră va fi completă la acel moment”, se prevede la capitolul destinat Definitivatului.

În ce priveşte Titularizarea, documentul precizat propune reducerea numărului de persoane aflate în contact nemijlocit, reducerea numărului de persoane care fac schimb de documente pe suport de hârtie şi utilizarea eficientă a timpului disponibil pentru fiecare etapă de mobilitate.

Astfel, se doreşte :

„1. Desfiinţarea avizierelor inspectoratelor şcolare. Informaţiile vor fi postate exclusiv pe site-urile inspectoratelor.
2. Conducerile unităţilor de învăţământ vor transmite documentele solicitate de inspectoratele şcolare pe cat posibil în formă scanată.
3. Candidaţii vor putea să depună cererile de participare la etapele mobilităţii personalului didactic atât în formă scanată cat şi pe suport de hârtie.
4. Inspecţiile speciale la clasă vor fi limitate sau înlocuită cu probe de interviu care să conţină o componentă de predare fără prezenţa elevilor.
5. Şedinţele de repartizarea candidaţilor se vor desfăşura cu respectarea prevederilor legate de distanţarea socială”, conform propunerilor transmise de ISMB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO