Eveniment

Care sunt pericolele cu care se confruntă economia României în 2021: Evoluţia pandemiei, adâncirea deficitului de cont curent şi creşterea inflaţiei VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

22.05.2021, 13:16 99

În opinia analiştilor economici, principalele pericole cu care se confruntă economia românească în acest an sunt evoluţia pandemiei, adâncirea deficitului de cont curent şi creşterea inflaţiei pe termen lung. Deficitul de cont curent va continua să crească şi în 2021, cu aproape 6%.

„Cred că în acest an principalul pericol vine de la evoluţia pandemiei şi eficienţa vaccinării, adâncirea deficitului de cont curent, pe care noi ne aşteptăm să continue în acest an, iar al treilea pericol ar fi ca această creştere de inflaţie să se transmită în aşteptări infracţioniste şi să nu mai vedem în anii următori acea reaşezare a inflaţiei pe un palier mai scăzut”, a declarat Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR.

În ceea ce priveşte salariile, atât în sectorul privat cât şi în sectorul public, pentru 2021 nu sunt prognozate creşteri semnificative. Astfel, în ciuda rezultatelor pozitive din martie, analiştii prognozează o stagnare sau cel mult o creştere insesizabilă a acestora.

„Pe creşterile de salarii, am luat în considerare că salariile din sectorul public nu cresc. Am luat în considerare salariul minim cu acea creştere de 3,1 şi o creştere undeva la 5% în sectorul privat. Asta ne arata o creştere a salariilor de 3,3%. Am putea revizui în sus această estimare, după ce ultimele date pe martie ne-au surprins. În termeni reali, vor stagna sau creşte foarte puţin în acest an„ a mai spus economistul-şef al BCR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO