Eveniment

Care sunt diferenţele dintre vaccinul Pfizer şi vaccinul Moderna: Eficienţă, efecte secundare, întrebări şi răspunsuri din concluziile FDA

Care sunt diferenţele dintre vaccinul Pfizer şi...

Autor: Alex Ciutacu

19.12.2020, 15:06 27518

Americanii vor avea în curând două vaccinuri autorizate împotriva Covid-19, întrucât autoritatea de reglementare a medicamentelor din SUA (FDA) se pregăteşte de aprobarea serului dezvoltat de Moderna, după ce a autorizat deja vaccinul Pfizer-BioNTech, şi a început campania de vaccinare.

FDA a publicat marţi o analiză detaliată a rezultatelor obţinute de vaccinul Moderna în faza 3 a testelor clinice, la care participă peste 30.000 de oameni. Potrivit Los Angeles Times, principala concluzie este că vaccinul dezvoltat de Moderna şi Institutul Naţional de Sănătate din SUA (NIH) are o eficienţă de 94,5% în prevenirea Covid-19.

Un grup cu rol consultativ format din oameni de ştiinţă şi alţi experţi vor analiza datele joi, înainte de a da o recomandare pentru autorizarea de urgenţă a serului Moderna. În cazul în care ei lansează o recomandare pozitivă, autorizarea FDA ar putea veni în următoarele zile.

La fel ca vaccinul Pfizer-BioNTech, vaccinul Moderna determină sistemul imunitar să atace virusul prin introducerea unui fragment din codul genetic al virusului. Acel cod – cunoscut drept mRNA – determină corpul să formeze copii ale proteinei spike, adică acea proteină care formează învelişul extern al noului coronavirus. În continuare, sistemul imunitar răspunde prin dezvoltarea de anticorpi, care rămân inactivi până când se confruntă cu o infectare propriu-zisă.

Cu toate acestea, există diferenţe între vaccinul Pfizer-BioNTech şi vaccinul Moderna, de la eficienţă şi până la efecte secundare.

Cât de eficiente sunt vaccinurile?

Vaccinul Moderna a înregistrat o eficienţă de 94,5% în prevenirea Covid-19 în cazul celor care au fost urmăriţi în medie timp de 7 săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze.

Cinci dintre cei 13.934 de participanţi care au primit vaccinul au dezvoltat Covid-19, în comparaţie cu un număr de 90 de infectări înregistrate între cei 13.883 de participanţi care au primit placebo.

Vaccinul Pfizer a înregistrat o eficienţă de 95% în prevenirea Covid-19 în cazul celor care au fost urmăriţi în medie timp de două luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Opt dintre cei 18.198 de participanţi care au primit vaccinul  au dezvoltat Covid-19, în comparaţie cu un număr de 162 de infectări înregistrate între cei 18.325 de participanţi care au primit placebo.

Sunt eficiente vaccinurile în cazul vârstnicilor?

Analizele realizate de FDA arată că cele două vaccinuri sunt eficiente şi în cazul vârstnicilor.

În faza 3 a testelor clinice, vaccinul Moderna a dovedit o eficienţă de 100% la oamenii cu vârste de peste 65 de ani şi o eficienţă de 93,4% la oamenii cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani.

Tot în faza 3, vaccinul Pfizer a dovedit o eficienţă de 93,7% la oamenii cu vârste de peste 56 de ani şi o eficienţă de 95,6% la cei cu vârste cuprinse între 16 şi 55 de ani.

Cât de bine a funcţionat vaccinul pentru cei care au probleme medicale?

Ambele vaccinuri au arătat că funcţionează mai bine în cazul pacienţilor care aveau deja anumite probleme medicale care îi plasau în categorii de risc, decât în cazul celor care nu aveau aceste condiţii medicale.

Vaccinul Moderna a dovedit o eficienţă de 95,9% în cazul pacienţilor care sufereau de boli respiratorii, afecţiuni cardiace, diabet, afecţiuni ale ficatului, HIV sau severitate obeză. În cazul celor care nu sufereau de niciuna dintre aceste afecţiuni, eficienţa a fost mai redusă, de 94%.

Vaccinul Pfizer a înregistrat o eficienţă de 95,3% în cazul participanţilor care sufereau de o serie de afecţiuni şi o eficienţă de 94,7% în cazul celor care nu sufereau de acestea. Pe lângă afecţiunile luate în calcul de Moderna, Pfizer a examinat performanţa vaccinului şi în cazul pacienţilor care suferă de cancer, afecţiuni ale rinichilor, demenţă, boli vasculare şi alte afecţiuni.

Vaccinul funcţionează la fel la femei şi la bărbaţi?

Ambele vaccinuri au funcţionat puţin mai bine în cazul bărbaţilor decât în cazul femeilor.

Vaccinul Moderna a înregistrat o eficienţă de 95,5% la participanţii de sex masculin şi una de 93,5% în cazul participanţilor de sex feminin.

Vaccinul Pfizer a prezentat o eficienţă de 95,3% la bărbaţi şi una de 93,9% la femei.

Previne vaccinul cazurile grave de Covid-19?

Vaccinul Moderna a înregistrat o eficienţă de 100% în prevenirea cazurilor grave de Covid-19. Doar 11 participanţi au dezvoltat cazuri grave, toţi fiind în grupul care a primit placebo. Trei dintre aceşti 11 pacienţi erau în stare destul de gravă pentru a fi internaţi în spital.

Vaccinul Pfizer a înregistrat o eficienţă de 66,4% în prevenirea cazurilor grave de Covid-19. Dintre cei patru participanţi care au dezvoltat o variantă severă a bolii, trei au primit placebo, iar unul a primit vaccinul. Doi dintre cei din grupul de placebo au ajuns în spital, iar unul dintre ei a ajuns chiar la terapie intensivă.

Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor?

Niciunul dintre cele două seruri nu a cauzat probleme care să pună în pericol parcursul de autorizare de urgenţă, conform analizelor realizate de FDA.

Durerea pe termen scurt în zona înţepăturii a fost extrem de întâlnită în cazul ambelor vaccinuri. Circa 90% dintre participanţii la vaccinul Moderna au relatat astfel de neplăceri, cu un procent de 80% în cazul vaccinului Pfizer. În ambele cazuri, durerea în zona înţepăturii a fost mult mai puţin întâlnită la grupurile de placebo.

Printre cele mai comune efecte secundare pentru ambele vacinuri se numără oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane şi dureri ale articulaţiilor. Totuşi, aceste efecte au fost întâlnite mai des în cazul serului Moderna decât în cazul Pfizer.

De exemplu, după administrarea celei de-a doua doze de vaccin Moderna, 63% dintre participanţi au raportat dureri de cap, 68% au raportat oboseală, 45% au avut dureri de articulaţii şi 48% au avut frisoane.

În cazul Pfizer, 39% dintre participanţi au avut dureri de articulaţii, 51% au raportat oboseală, 19% au relatat dureri ale articulaţiilor şi 23% au raportat frisoane după a doua doză de vaccin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO