Eveniment

Care sunt cele mai vulnerabile oraşe la răspândirea coronavirusului? Densitatea populaţiei este un factor care determină răspândirea virusului

Care sunt cele mai vulnerabile oraşe la răspândirea...

Autor: Ramona Cornea

29.03.2020, 19:24 25479

Europa este acum în epicentrul focarului de coronavirus, iar oraşele se vor confrunta cu provocări în ceea ce priveşte răspândirea virusului. Densitatea populaţiei, care măsoară numărul de oameni care trăiesc pe un kilometru pătrat, poate fi o măsură semnificativă a vitezei de transmitere a unui virus deoarece oraşele dens populate pot deveni spaţii de reproducere pentru boli infecţioase. 

Bucureştiul este printre oraşele cu cea mai mare densitate a populaţiei din Europa, conform datelor Euromonitor. Oraşele cu cea mai mare densitate a populaţiei din Europa sunt Barcelona (1.900 persoane per kmp), Londra (1.900), Liverpool (1.400), Milano (peste 1.300) şi Bucureşti (circa 1.300). De asemenea, circa 17% din populaţia Bucureştiului are vârsta de peste 65 de ani.

Distanţarea socială poate fi greu de implementat în oraşele dens populate, unde marea majoritatea cetăţenilor locuiesc în apartamente. Mai mult, gradul ridicat de utilizare a transportului public în aceste oraşe amplifică şi mai mult riscul de răspândire a virusului.

De asemenea, pandemia COVID-19 reprezintă o mare ameninţare la oraşele cu mulţi bătrâni din Europa. Acest lucru este o problemă în special în oraşele italiene şi spaniole, care au unele dintre cele mai bătrâne populaţii din regiune. De exemplu, în Milano şi Bilbao 23% din populaţie are peste 65 de ani - cifre relativ mari în comparaţie cu alte oraşe europene, cum ar fi Stockholm (16%) şi Paris (15%), conform datelor Euromonitor.

Oraşele mai mici se confruntă cu un pericol mare, deoarece populaţiile lor tind să aibă o pondere şi mai mare a persoanelor în vârstă, având în vedere că segmentele mai tinere ale populaţiei se deplasează de obicei în oraşe mai mari în căutarea de oportunităţi de angajare şi educaţie.

De exemplu, în oraşul costier italian Genova, aproximativ 29% din populaţie avea peste 65 de ani în 2019, conform datelor Euromonitor. Acest lucru creşte vulnerabilitatea sistemelor de asistenţă medicală din oraşele mai mici şi ar putea duce la o penurie severă paturi în spitale spitalului, dacă infecţiile virale vor fi scăpate de sub control.

 

Citiţi AICI Ziarul Financiar de vineri în format e-paper 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO