Eveniment

Capitala, a treia optiune pentru extindere

07.10.2008, 19:10 16

Bucurestiul este al treilea oras din Europa in ceea ce priveste planurile companiilor multinationale de extindere, fiind depasit doar de Moscova si Praga, si la egalitate cu Varsovia, potrivit studiului European Cities Monitor realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Capitala devanseaza in acest raport Budapesta, Viena sau Londra. In schimb, Bucurestiul a cazut trei pozitii, pe locul 31, in clasamentul celor mai bune 34 de destinatii pentru afaceri din Europa, Capitala inregistrand cele mai mari regrese la criteriile legate de nivelul chiriilor si disponibilitatea spatiilor de birouri de calitate. Bucurestiul a ocupat in clasamentul de anul trecut pozitia 28, din 33 de orase.
In urma Capitalei Romaniei ca destinatie preferata pentru afaceri se afla orase importante din Europa, respectiv Moscova pe pozitia 32, Oslo pe 33 si Atena pe 34. Cele mai bune trei destinatii pentru afaceri au ramas aceleasi ca si anul trecut, respectiv Londra, Paris si Frankfurt. Pe urmatoarele pozitii se afla Bruxelles, care a urcat doua locuri, Barcelona, in scadere cu o pozitie fata de anul trecut, Madrid, Berlin si MŸnchen.
Clasamentul a fost realizat avand in vedere mai multe criterii, respectiv calitatea transporturilor, a telecomunicatii, accesul la alte piete, disponibilitatea si costul fortei de munca, costul spatiilor de birouri si calitatea vietii.
Specialistii Cushman&Wakefield au analizat factorii considerati importanti de companii in momentul cand decid sa intre pe o piata. Astfel, pe primele pozitii in topul criteriilor au fost indicate accesul facil la alte piete, indicata de 59% dintre respondenti, si disponibilitatea fortei de munca calificata, considerata absolut necesara de 60% dintre directorii intervievati. De asemenea, calitatea sistemului de telecomunicatii este un factor important luat in calcul de companii.
Bucurestiul sta foarte bine in privinta costurilor pe care companiile le au cu forta de munca, situandu-se dupa acest criteriu pe locul al doilea in Europa, dar in scadere cu o pozitie fata de anul trecut, dupa Varsovia. Totusi exista si un aspect mai putin favorabil, respectiv calificarea pe care o au angajatii bucuresteni. Capitala se pozitioneaza la acest capitol pe locul 32, in timp ce Budapesta se situeaza pe 21, Praga pe 24 si Varsovia pe 25. La studiu au participat cele mai importante 500 de companii multinationale europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO