Eveniment

Campania ZF #cevreaudelaprimar. Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj: Vreau de la primari să atragă o investiţie internaţională într-o fabrică de vaccinuri

Campania ZF #cevreaudelaprimar. Dragoş Damian, CEO al...

Autor: Georgiana Mihalache

24.09.2020, 09:00 173

Industria locală, sprijinită de autorităţile locale, poate trimite medicamente „Made in Romania” şi în Europa, ceea ce implică extinderea capacităţii şi reţele de distribuţie intracomunitare.

Producţia de medicamente, o industrie cu tradiţie în România, ar trebui să fie pe lista de priorităţi a primarilor, susţine Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din ţară. Investiţiile în aceste companii şi sprijinul pentru angajaţi ar trebui să reprezinte obiectivele viitorilor edili din oraşe ca Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, adică oraşele unde în prezent sunt cele mai mari fabrici de medicamente din ţară.

„(Primarii – n.red.) să se ducă să viziteze fabricile de medicamente existente în oraşul lor, care probabil sunt vârful de tehnologie industrială care se află în oraş. Să discute cu echipele, pentru a vedea cu ce pot ajuta pentru extinderea operaţiunilor: autorizaţii, facilităţi fiscale, sprijin pentru angajaţi, învăţămât dual, transportul angajaţilor prin sistemele publice dedicate”, a precizat Dragoş Damian. De altfel, în lipsa unor astfel de iniţiative până acum, Terapia Cluj şi producătorul de cosmetice Farmec au înfiinţat o clasă de învăţământ dual pentru a pregăti viitorii angajaţi din fabrici. De asemenea, un alt obiectiv pe lista propusă de şeful Terapia este un program naţional de sprijin pentru fabricarea unor medicamente esenţiale pentru pacienţi, cum ar fi paracetamol, ibuprofen, soluţii injectabile şi perfuzabile pentru terapie intensivă. Pandemia de Covid-19 a pus presiune pe industriile locale de medicamente din Europa, în contextul unei cereri crescute din partea pacienţilor pentru medicamente care tratează simptomele uşoare. CEO-ul Terapia precizează că industria locală, sprijinită de autorităţile locale, poate trimite medicamente „Made in Romania” şi în Europa, ceea ce implică extinderea capacităţii şi reţele de distribuţie intracomunitare.

„Primarii din Alianţa Vestului (Arad, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara) să atragă o investiţie internaţională într-o fabrică de vaccinuri. Să se inspire de la guvernul austriac, un pionier al UE în creşterea capabilităţilor de răspuns la urgenţe medicale, care a anunţat că investeşte peste 50 milioane de euro pentru producţie şi distribuţie de antibiotice pentru UE”, a mai spus Dragoş Damian.

Ziarul Financiar a lansat campania #cevreaudelaprimar, prin care îşi propune să adune de la cititori, antreprenori, directori de companii principalele probleme cu care se confruntă, dar şi soluţiile pe care poate avea viitorul primar, în contextul alegerilor locale din 27 septembrie.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO