Eveniment

Campania s-a opintit in Ordonanta Rafo

22.11.2004, 00:00 26



Ordonanta Rafo, prin care datoriile rafinariei si ale Carom Onesti in valoare de aproape 400 mil. euro au fost preluate de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, continua sa starneasca dispute.



"Datoriile Rafo Onesti nu au fost sterse, ci transferate, singura alternativa la aceasta operatiune fiind lichidarea companiei", a declarat ieri premierul Adrian Nastase. "Dintre doua rele am ales-o pe cea mai putin rea", a adaugat premierul.



El a afirmat ca in cazul rafinariei bacauane exista doua responsabilitati distincte: "cea penala si cea a locurilor de munca"."Eu am sa ma bat pentru locurile de munca", a precizat Nastase.



Opozitia, prin liderul Aliantei PNL - PD Traian Basescu, contesta aceasta ordonanta sustinand ca reprezinta "un jaf". Reprezentantii Aliantei au declarat ca, daca vor castiga alegerile, una dintre primele masuri va fi anularea ordonantei privind datoriile Rafo.



Basescu a cerut institutiilor statului sa le dea interdictie de a parasi tara lui Corneliu Iacubov si Viorel Hrebenciuc pe motiv ca au cele mai mari responsabilitati in "jaful de la Onesti".



In replica, Hrebenciuc a declarat ca lui Basescu ar trebui sa i se interzica sa paraseasca tara, deoarece "face obiectul unui voluminos dosar penal, cu o frauda de aproape 350 mil. $, ceea ce ar impune ca interdictia sa i se aplice de maxima urgenta". La randul sau, Corneliu Iacobov a spus ca "pentru acuzele nefondate si evident rau-voitoare lansate in directia mea exista oricand calea chemarii in instanta a domnului Basescu". El sustine ca, dupa privatizare, Rafo nu a beneficiat de nici o stergere a datoriilor catre bugetul de stat, singurul ajutor constand in inlesniri la plata pentru suma de 4.171,1 mld. lei.



"Promovarea masurii de faliment a Rafo ar insemnat atat imposibilitatea recuperarii datoriilor catre bugetul de stat, cat si diminuarea lunara a acestuia cu peste 600 mld. de lei reprezentand TVA si accize, si cu 19 mld. de lei din contributii sociale. Bugetul de stat va fi mai sarac in fiecare an cu aproape 9.000 mld. lei", a spus Iacobov.



"Daca am fi fost in situatia sa inchidem, Doamne fereste, atat Petromidia, cat si Rafo am fi avut cateva zeci de mii de locuri de munca pierdute si greu de inlocuit, am fi avut costuri la buget pentru costurile compensatorii si, mai mult decat atat, am fi pierdut din PIB 5% din avutia nationala", a declarat Mircea Geoana, candidatul PSD+PUR la functia de premier.



El considera ca Rafo si Petromidia sunt in aceeasi situatie, deoarece in ambele cazuri s-a facut conversia datoriilor in actiuni. "Lipsa lui Tariceanu de protest fata de solutia data de guvern in cazul Petromidia arata ca il interesa mai mult pretul actiunii la Rompetrol decat situatia in sine. Tariceanu este direct implicat in actiunile cu petrol", a spus Geoana. "De acum, Rafo si Petromidia se bazeaza pe propriul management si noi nu vom mai interveni", a precizat Geoana.



Pe de alta parte, presedintele Rompetrol Dinu Patriciu a declarat ca situatia datoriilor Rafo Onesti este diferita de cea a datoriilor Petromidia, rafinarie care apartine grupului sau. "In cazul Rafo este vorba de datorii acumulate dupa privatizare, dupa ce cele de dinainte de privatizare fusesera o data sterse, si deci este vorba de datorii acumulate de o firma privata", a declarat Patriciu.



Referindu-se situatia de la Rafo Onesti, Patriciu considera ca "pastrarea locurilor de munca trebuie facuta insa printr-o solutie inteligenta".



In ceea ce priveste partea penala, Ministerul Public a anuntat ca persoanele care au participat la privatizarea companiei Rafo Onesti atat din partea APAPS, cat si a investitorilor strategici sunt cercetate de procurori, alaturi de cei care care au fost administratori la aceste firme.



Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie fac cercetari in acest caz in urma mai multor informari primite de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, incepand cu a doua jumatate a anului 2003. Acest caz vizeaza trei directii de cercetare, sutine sursa citata.



"Pe de o parte, se efectueaza verificari cu privire la modalitatea de privatizare a Rafo Onesti, modul in care aceasta societate a participat, ca asociat, la infiintarea altor societati, precum si modalitatea in care s-a desfasurat activitatea comerciala a societatii in domeniul produselor petroliere si derivate ale acestora", precizeaza ministerul.



Pe de alta parte, procurorii verifica modul in care s-au derulat anumite tranzactii ale grupului apartinand firmei VGB Impex, inclusiv relatiile comerciale pe care acest grup l-a avut cu Rafo Onesti. "Sunt avute in vedere tranzactiile de import-export de produse petroliere pe care aceasta societate le-a realizat pentru sine si pentru Rafo Onesti. De asemenea, se cerceteaza realitatea tranzactiilor comerciale rezultate din documentele de evidenta primara financiar-contabila si, pe cale de consecinta, legalitatea primirii sumelor de catre aceasta societate cu titlul de restituiri TVA de la bugetul de stat", mai spune Ministerul Public.



VGB Impex detine 50% din actiunile Balkan Petroleum, principalul actionar al Rafo. Presedintele VGB Impex este Marian Iancu care, impreuna cu fratele sau Octavian Iancu, sunt considerati noii "lupi" din industria petrolului romanesc. Pe piata se vehiculeaza informatii potrivit carora cei doi oameni de afaceri sunt in spatele companiei Faber Invest &Trade, furnizor al Rafo, care a cumparat 5% din actiunile Rompetrol Rafinare (Patromidia), firma detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu. In primavara acestui an, Patriciu i-a acuzat pe fratii Iancu si pe Ovidiu Tender (care are legaturi cu Carom Onesti) de santaj, acuzatii respinse de acestia.



Ancheta Ministerului Public vizeaza si societati apartinand grupului de firme Dany Grup - unul din principalii creditori ai Rafo Onesti, partener de afaceri al VGB Impex si furnizor principal de produse petroliere pentru compania Lukoil.



Potrivit aceleiasi surse, cercetarile din acest dosar privesc si comiterea de catre persoanele cercetate a unor infractiuni de spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO