Eveniment

Camera Deputaţilor a aprobat aproape unanim executarea „Autostrăzii Unirii“ Iaşi - Târgu-Mureş din fonduri publice

Camera Deputaţilor a aprobat aproape unanim executarea...

Autor: Iulian Anghel

08.11.2018, 00:06 1567
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă privind aprobarea executării obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi - Târgu-Mureş (A8), denumită „Autostrada Unirii“, cu un cost de cel puţin 6 mld. euro, ce urmează a fi finanţată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Autostrada de 318 km (Ungheni – Iaşi – Târgu-Frumos – Paşcani – Târgu Neamţ – Poiana Largului – Ditrău – Târgu-Mureş) este evaluată în masterplanul de transport la 6,1 mld. euro, dar, recent, oficialii de la Transporturi au reevaluat-o la 9 miliarde de euro, motiv pentru care guvernul ar fi dorit să o construiască în parteneriat public-privat. Guvernul a dat aviz negativ proiectului, dar el a trecut în Cameră cu o majoritate largă, semn că deputaţii puterii nu au avut curaj să se opună proiectului. Acesta a trecut cu 261 de voturi pentru, 2 voturi contra şi 5 abţineri.

„Obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor“, prevede proiectul legislativ.

Nu este clar însă dacă proiectul este şi constituţional. Pentru că Parlamentul nu poate impune guvernului proiecte cu caracter individual. Parlamentul decide ce face guvernul cu banii doar la votarea legii bugetului sau la rectificări. Astă-vară, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională legea privind înfiinţarea Fondului Naţional de Dezvoltate şi Investiţii tocmai pentru că astfel de proiecte nu se înfiinţează prin legi, ci prin hotărâri de guvern.

Potrivit Mediafax, vicepreşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Varujan Vosganian, a anunţat ieri în plen că parlamentarii liberal-democraţi din Moldova nu vor vota legea bugetului de stat pe 2019 dacă în proiect nu este inclusă finanţarea pentru Autostrada Unirii.

„Eu nu fac ameninţări, dar pentru parlamentarii ALDE din Moldova, prezenţa acestui obiectiv în legea bugetului este o condiţie obligatorie ca noi să votăm legea bugetului pe 2019.“ ALDE este partenerul PSD la guvernare.

De asemenea, liderii asociaţiilor Împreună pentru Autostrada A8 şi Moldova vrea autostradă au anunţat că, dacă autostrada Unirii nu va fi executată vor da guvernul în judecată. Asociaţiile au adăugat că nu vor accepta niciun guvern care „duşmăneşte“ Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO