Eveniment

Camera Deputaţilor a adoptat Legea salarizării. Liviu Dragnea: S-a încercat, coordonat, împiedicarea adoptării legii

Camera Deputaţilor a adoptat Legea salarizării. Liviu...

Autor: Liviu Dadacus

07.06.2017, 12:11 619

Anterior, Camera Deputaţilor a epuizat în doar 15 minute dezbaterile generale pe marginea Legii salarizării personalului bugetar, articolele legii şi amendamentele fiind votate în bloc.

Şedinţa de plen a Camerei Depuţatilor în care s-a discutat Legea salarizării personalului bugetar a debutat cu declaraţii poliţice susţinute de toate partidele din Parlament, care au durat în jur de 50 de minute.

Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui României.

USR a anunţat, marţi, că va strânge semnături pentru a contesta la CCR Legea salarizării.

„Dincolo de dezbaterile şi criticile publice absolut necesare, ne-am confruntat cu mişcări, unele coordonate, care au încercat să împiedice adoptarea acestei legi. Mă bucur că am reuşit să depăşim aceste obstacole şi la final Parlamentul să reuşească să adopte o lege atât de importantă”, a spus Dragnea.

El a menţionat că elaborarea acestei legi nu a fost un lucru foarte simplu şi a arătat că, din păcate, la un moment dat voinţa politică a Guvernului de a duce lucrurile până la capăt nu a fost suficient de puternică.

„Cred că efortul Parlamentului, al tuturor parlamentarilor, a contat cel mai mult şi sunt convins că adoptarea acestei legi va spori prestigiul legislativ chiar dacă astăzi poate unii dintre noi nu ne dăm seama”, a mai spus Dragnea.

El a mai arătat că Legea salarizării unitare reprezintă un pas important către integrarea reală a României în UE şi este o lege care va conduce la eficientizarea sistemului de salarizare în domeniul public şi la creşterea netă a veniturilor românilor.

„Este un pas important către salariul mediu european şi către integrarea în zona euro”, a susţinut Dragnea, care a mai arătat că România nu poate fi o ţară atractivă dacă nu plăteşte munca aşa cum se cuvine.

„România avea una dintre cele mai mici anvelope salariale, fapt care creştea presiunea socială în mod firesc şi care menţinea economia la nivelul unei economii de consum. Legea salarizării unitare este o lege a demnităţii românilor care, la fel ca ceilalţi cetăţeni europeni, trebuie să fie plătiţi echitabili pentru munca lor. Prin această lege, România tinde să iasă din zona economiilor atractive numai pentru că are forţă de muncă ieftină şi intră în zona economiilor atractive pentru forţă de muncă bine calificată la nivel european”, a mai spus Dragnea.

El a mai arătat că Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea.

„Va fi o ordine bazată pe criterii obiective, cum ar fi valoarea socială a muncii. Decalajul dintre cele mai mari şi cele mai mici salarii care au crescut deopotrivă sărăcia şi nemunca pentru că au creat şi fenomenul salariilor nedrepte mari a fost redus la o dimensiune raţională care măsoară importanţa socială a muncii. În acelaşi timp, legea aduce o creştere substanţială a salariilor mici. Legea are câteva principii simple care vor fi aplicate de sus până jos. La muncă egală salarii egale, personalul de conducere are salarii mai mari decât cele deexecuţie, cei cu studii superioare au salarii mai mari decât cei cu studii medii”, a mai spus Dragnea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO