Eveniment

Calitatea apei potabile s-a îmbunătăţit în România, Bulgaria şi Ungaria, dar încă mai este destul loc de îmbunătăţiri

Calitatea apei potabile s-a îmbunătăţit în România,...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

12.09.2017, 13:41 94

Auditorii au examinat acţiunile privind calitatea apei potabile în cele trei ţări ale UE. Raportul a acoperit perioada începând de la aderarea ţărilor până la sfârşitul anului 2016.

Concluziile centrale sunt că accesul şi oferta s-au îmbunătăţit - în mare parte datorită investiţiilor importante din ultimii ani. Cu toate acestea, auditorii au concluzionat că există încă zone în care apa din reţeaua publică nu respectă pe deplin Directiva UE din 1998 privind apa potabilă.

În plus, sunt necesare investiţii publice şi private semnificative pentru a asigura accesul la apă potabilă de bună calitate şi pentru a garanta menţinerea proiectelor finanţate de UE.

Între 2007 şi 2020, sprijinul acordat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi prin Fondul de Coeziune pentru gestionarea şi furnizarea apei potabile în România, Bulgaria şi Ungaria însumează 3,7 miliarde de euro, a anunţat Curtea Europeană de Conturi.

"Sprijinul financiar din partea UE pentru aceste reţele de apă a fost substanţial, dar nu ar trebui să înlocuiască cheltuielile statelor membre. În total, aceste trei ţări vor trebui să investească peste 6 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2020, pentru a-şi acoperi nevoile", a spus George Pufan, reprezentantul României la Curtea Europeană de Conturi şi participant la acest audit.

Raportul Curţii Europene de Conturi le recomandă României, Bulgariei şi Ungariei să solicite - ca parte a criteriilor de selecţie pentru proiectele naţionale privind instalaţiile de apă - includerea planurilor de reducere a pierderilor de apă, să se asigure că tarifele contribuie la o infrastructură durabilă şi să furnizeze sprijin financiar gospodăriilor pentru care costurile apei depăşesc rata de accesibilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO