Eveniment

Calatorii din SUA vor fi testati la aeroport cu termometrul, doar pe cursele directe

Calatorii din SUA vor fi testati la aeroport cu termometrul, doar pe cursele directe

Niciun aeroport din Romania nu are camera de termodetectie care ar putea depista persoanele cu febra (FOTO: Reuters)

01.06.2009, 19:34 29

Autoritatile au anuntat ieri ca alte doua noi cazuri de infectare cu virusul AH1N1 au fost confirmate in Romania si au decis ca persoanele care sosesc in tara cu avionul din Statele Unite, doar pe cursele directe, sa fie examinate de medici pentru a vedea daca prezinta simptomele specifice gripei porcine.

Virusul a fost identificat la o femeie care a sosit la sfarsitul saptamanii trecute din SUA si care a transmis boala si mamei sale. Acesta este al doilea caz depistat pe teritorul Romaniei, in conditiile in care prima suspiciune confirmata saptamana trecuta implica tot o femeie intoarsa din State.
Surse aeroportuare au declarat pentru Mediafax ca niciun aeroport din Capitala sau din Timisoara, Arad, Cluj sau Oradea nu este dotat cu camera de termodetectie care ar putea depista persoanele cu febra sau stari gripale. Initial, un astfel de aparat a fost montat pe Aeroportul Baneasa, fiind returnat insa dupa cateva zile de proba firmei care-l oferise ca donatie. In aceste conditii, verificarea pasagerilor se va face cu metode clasice, precum termometrul si examinare fizica.
De astazi, va incepe sa functioneze si o cursa directa Bucuresti - New York operata de Delta Air Lines si Air France, cu o frecventa de patru ori pe saptamana pe timpul verii. Zborul se va face cu o aeronava Boeing cu 216 locuri. In 2007, pe ruta Bucuresti - New York zburau in medie 160 de pasageri pe zi, cu un grad de ocupare de 80%.
„Pentru zborurile directe Romania - SUA vor fi introduse echipe de triaj in avion", a spus Ion Bazac, ministrul sanatatii. Pentru restul, pasagerii vor completa obligatoriu formularele de intrare in tara in care vor preciza daca prezinta sau nu simptome ale bolii. In cazul in care declaratiile nu sunt veridice, pasagerii risca inchisoare de la o luna la doi ani sau amenda cuprinsa intre 200 si 500 de lei.
Oficialii ministerului au mentionat ca, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, niciun calator nu va fi luat cu forta si dus la spital, intrucat exista reglementari precise ale OMS privind gestionarea acestor cazuri. Femeia la care a fost depistat ultimul caz de infectare cu AH1N1 a refuzat sa completeze formularul privind starea de sanatate, desi se simtea rau. Ea a sosit din SUA, cu o escala la Paris.
„Din pacate, femeia a refuzat sa completeze acel formular, desi inca de la Paris se simtea rau. Mai mult, a participat si la o intalnire cu prietenii, organizata intr-un restaurant. Apoi a chemat ambulanta, care a transportat-o la spital", a spus Geza Molnar, consilierul ministrului sanatatii, citat de Mediafax.
In urma anchetei epidemiologice, Ministerul Sanatatii a restrans cercul persoanelor cu care femeia a intrat in contact la 70. Dintre acestia, 14 vor fi testati pentru a se vedea daca au fost infectati cu virusul gripal, in timp ce restul vor fi izolati la domiciliu timp de sapte zile, iar daca vor prezenta simptome vor fi internati in spital. Potrivit Ministerului Sanatatii, starea de sanatate a pacientilor este buna.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO