Eveniment

BVB se misca in ritm cu NYSE

29.05.2006, 00:00 20

Evolutia principalelor actiuni ale Bursei de Valori a devenit in ultimii ani tot mai corelata, nu numai cu pietele din regiune - asa cum au aratat-o caderile puternice de la inceputul saptamanii trecute, dar si cu pietele dezvoltate de capital, cum este cea americana.

Conform unui studiu al societatii de brokeraj Intercapital Invest, evolutia BET din ultimul an si jumatate, principalul indice al pietei romanesti, a fost puternic corelata cu cea a indicelui american S&P 500, unul din cei mai reprezentativi indici pentru evolutia pietei americane de capital.

Coeficientul de corelatie al evolutiei celor doi indici, incepand cu ianuarie 2005, este de 0,84. Un coeficient de corelatie de 1 inseamna o corelare perfecta, in timp ce un coeficient zero inseamna ca nu exista nici o legatura intre evolutia celor doi indicatori.

De altfel, scaderi importante ale actiunilor de la Bucuresti de la inceputul saptamanii trecute au coincis cu scaderi pe piata americana, dar de mai mica amploare.

Conform unui studiu recent al Bursei de Valori, dintre pietele din regiune, cea romaneasca era cea mai corelata cu piata din Polonia, cu un indice de corelatie de 0,83.

S&P 500 este un indice ce cuprinde 500 de companii americane din toate domeniile de activitate, cele mai multe listate la New York Stock Exchange (NYSE) fiind unul dintre cei mai reprezentativi indici pentru evolutia pietei americane.

Atat corelatia dintre Bursa de la Bucuresti si pietele din regiune, cat si corelatia fata de piata americana este explicata de prezenta tot mai puternica pe Bursa de la Bucuresti a investitorilor institutionali, care activeaza pe mai multe piete. In plus corelatia este generata si de investitorii locali, care au inceput sa se uite din ce in ce mai des la mersul pietelor din strainatate inainte sa ia decizii de investitii.

Desi tendintele de evolutie a pietei sunt apropiate, amplitudinile variatiilor celor doi indici a fost foarte diferita. Conform studiului citat, de la inceputul anului 2005 indicele BET a urcat cu aproape 49%, in timp ce S&P 500 a castigat doar 6%. Pe pietele de capital in dezvoltare, cum este cea romaneasca, castigurile sunt de obicei mai mari decat pe pietele cele mai mature, cum este cea americana, mai ales din cauza faptului ca investitorii se expun si la riscuri mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO