Eveniment

Business MAGAZIN. Unde să îţi investeşti banii? Victor Bostan, Purcari Wineries: Vinul Negru de Purcari 2015, cu 6 luni în urmă valora 93 de lei, iar acum preţul său a ajuns la 416 lei. Deci, investiţia în vin poate fi rentabilă

Business MAGAZIN. Unde să îţi investeşti banii?...
06.02.2021, 20:59 1488

Victor Bostan, CEO Purcari Wineries, spunea într-o discuţie cu Business Magazin că investiţiile în vin pot fi rentabile, chiar dacă la prima vedere nu pare aşa. El a dat exemplu vinul Negru de Purcari 2015, care cu 6 luni în urmă valora 400 de lei moldoveneşti, aproximativ 93 de lei, iar acum preţul a ajuns la 1800 lei moldoveneşti, adică 416 lei.

„De-a lungul timpului, economia mondială a cunoscut multe urcuşuri şi coborâşuri, perioade în care unele industrii apăreau, iar altele dispăreau. Vinul însă niciodată nu şi-a pierdut valoarea în timp, cu secolele. Şi dacă în unele domenii există alternative − să zicem că poţi schimba o maşină pe petrol pe una electrică, atunci pentru vin e greu, dacă nu chiar imposibil să găseşti o alternativă. Vinul nu prea poate fi înlocuit cu altceva. Vinul nu e o pasiune trecătoare. Odată ce îţi intră în viaţă, devine o parte din tine: te maturizează, te rafinează şi te introduce în lumea frumosului”, descrie Victor Bostan, CEO-ul Purcari Wineries, o astfel de investiţie.

Că tot am pornit pe căile băuturii zeilor într-o discuţie anterioară pentru Business MAGAZIN cu CEO-ul Purcari Wineries, l-am întrebat acum care sunt posibilităţile de creştere financiară pe seama acesteia.

„Eu cred că aici sunt două momente importante de luat în considerare: primul − dacă privim vinul ca pe un business şi investiţie într-o afacere listată la bursă, şi al doilea − dacă privim vinul ca pe un produs de consum. Dacă analizăm din perspectiva acţiunilor la bursă, companiile vinicole  reprezintă o posibilitate bună de diversificare a portofoliului de investiţii, alături de companiile  clasice din domeniul utilităţi, petrol şi gaze. Dacă privim însă vinul ca pe o investiţie în produs, pot spune că acesta are un caracter şi o valoare aparte pentru că ele sunt ca o operă de artă. De exemplu, dacă aţi alege un vin select, cum e vinul Negru de Purcari Vintage 2015, fiţi siguri că nu veţi avea de pierdut. Valoarea lui creşte anual constant de 2-3 ori”, explică Victor Bostan.

Citiţi articolul integral pe Business Magazin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO