Eveniment

Burghezia s-a mutat la stat: deşi au avut salariile întregi de-a lungul întregii crize şi niciun bugetar nu a fost concediat sau trimis în şomaj tehnic, cum s-a întâmplat cu sute de mii de angajaţi din sectorul privat, sindicatele “de stat” anunţă proteste cerând majorări de salarii

Comentariu Iulian Anghel, editor politic ZF

Burghezia s-a mutat la stat: deşi au avut salariile...

Autor: Iulian Anghel

05.01.2021, 17:15 4704

♦ Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă proteste faţă de ceea ce numeşte „politica de austeritate“ a guvernului Cîţu ♦ Poliţiştii vor şi ei majorări de salarii, deşi au unele dintre cele mai mai mari venituri din economie.

Guvernul Cîţu se va confrunta cu ostilitatea majoră a celor 1,24 de milioane de angajaţi la stat care vor majorări de salarii. Ei nu acceptă îngheţatea salariilor la nivelul lui 2020. Planul de reducere a deficitului bugetar prin reducerea cheltuielilor sau prin stoparea majorării lor se confruntă, chiar din primele zile ale anului, cu ostilitatea sindicatelor din structurile de stat.

Sindicaliştii din învăţământ vor majorări de salarii. Venitul mediu net din învăţământ a fost în luna octombrie (ultimele date ale INS) de 3638 lei, cu 9% peste salariul mediu pe economie, de 3343 lei. Poliţiştii protestează pentru că vor “măcar” o majorare de salariu egală cu majorarea salariului minim pe economie, de 3%, decisă de guvern. Salariul minim pe economie este, de la 1 ianuarie, de 1386 lei net, în creştere cu 3% faţă de decembrie. Cel puţin1,2 milioane de angajaţi din România (un sfert din totalul angajaţilor) au salariul minim pe economie, un număr aproape egal cu cel al angajaţilor la stat care au salarii de câteva ori mai mari. Bunăoară, salariul mediu în administraţia publică şi apărare a fost în octombrie de 5.098 lei – adică cu 52% mai mare decât salariul mediu pe economie şi de 3,7 ori mai mare decât salariul minim net. Şi, totuşi, poliţiştii cer să li se majoreze şi lor salariile pentru că s-a majorat salariul minim.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO