Eveniment

Bunurile de folosinţă îndelungată au ţinut industria românească cu capul la suprafaţa apei în luna octombrie. Producţia industrială a bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu aproape 15% an/an în octombrie şi este cea care a făcut ca industria să scadă anual cu doar 1%

Bunurile de folosinţă îndelungată au ţinut industria...

Autor: Răzvan Botea

20.12.2020, 10:41 438

Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu aproape 15% în octombrie 2020, prin comparaţie cu octombrie 2019, arată datele publicate de Statistică. Per total, industria, care face 20-25% din economia României, a scăzut an/an cu 1,3% în octombrie.
Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, este de părere că datele din producţia industrială trebuie să se reflecte fie în consumul intern, fie în exporturi şi adaugă că industria oţelului este în continuare grav afectată.

„Creşterea din luna octombrie trebuie să se reflecte fie în consumul intern, fie în export şi acest lucru e uşor de constatat dacă se va reflecta. Producţia depinde de consum. Consumul a scăzut în toată lumea din cauza veniturilor mai mici, toată lumea este în recesiune şi atunci este greu să crească producţia. Pe de altă parte, restricţiile privind pandemia au privat industria de un procent important de forţă de muncă. În multe locuri muncă de la distanţă nu este posibilă”, a declarat Petru Ianc pentru ZF.

Datele statistice arată că fabricarea echipamentelor electrice a înregistrat cel mai mare plus în octombrie, de 13,8%.

Valeriu Velciu, preşedintele patronatului din industria electrotehnică şi preşedintele producătorului de tablouri electrice Electrotel, companie cu 500 de angajaţi, spune că cifra de afaceri a companiei va creşte cu cel puţin 30% în 2020, însă potenţialul, în absenţa pandemiei, ar fi fost undeva la 70%.

„Noi anul acesta am crescut producţia. Cifra de afaceri creşte cu cel puţin 30%, dar asta nu are nicio legătură. Aş spune că puteam anul acesta să ne crească cu 70%, dacă nu eram încurcaţi şi de pandemie”, a spus Valeriu Velciu.

Creşterea din industria bunurilor de folosinţă îndelungată nu s-a văzut totuşi şi în producţia de mobilă. Industria mobilei, chiar dacă a depăşit perioada critică din perioada de lockdown şi companiile au comenzi, a rămas încă pe minus.
„Scăderea a fost foarte mare în perioada de stare de urgenţă. De exemplu dacă va uitaţi numai la mobilă pe luna aprilie producţia a fost la 30%. La nouă luni era un minus de 19%. În ultima perioadă firmele nu s-au mai plâns că nu mai au comenzi. Ştiţi că în general lumea a stat acasă şi s-a apucat să-şi mobileze casă, să îşi renoveze prin casa“, a spus, pentru ZF, Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Ea a adăugat că numărul de salariaţi din industria mobilei a reînceput să crească, iar unele companii chiar se plâng că nu au angajaţi. Per ansamblu, managerii din industria mobilei au comenzi şi sunt optimişti.

„Au fost afectaţi în general cei are au lucrat înainte numai pentru export pentru că nu s-au mai organizat târgurile internaţionale. În ultima perioadă am văzut şi că numărul de personal a început să crească. Unele firme se plâng că nu au salariaţi suficienţi. Sunt destul de optimişti pentru că văd că au comenzi unii până prin februarie. Sunt mai optimişti, lanţurile de aprovizionare au începuat să se reia.“

Datele de la Statistică pe industrie arată că industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu aproape 15%, în vreme ce industria bunurilor intermediare a crescut cu 1%, acestea fiind singurele sectoare pe plus an/an în octombrie. În aceeaşi vreme, industria bunurilor de uz curent a scăzut cu peste 10%, industria energetică cu 1,5% şi industria bunurilor de capital cu 0,6%.

Analiza pe sectoare arată că cel mai bine a crescut producţia industrială din fabricarea echipamentelor electrice şi din fabricarea băuturilor. La polul opus, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în activităţi de servicii anexe extracţiei (-34%) şi în industria modei (-28%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO