Eveniment

Bugetul trece prin Parlament ca rapidul prin haltă. Analiştii contestă creşterea economică a guvernului de 5,55% în 2019 şi deficitul bugetar de 2,55% din PIB

Ion Ghizdeanu, şeful Institutului de Prognoză, l-a înlocuit ieri la discuţiile din Parlament pe ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, plecat la Bruxelles. Prezenţa şefului Prognozei în Legislativ relevă câtă importanţă a primit această instituţie în mecanismul de decizie guvernamentală.

Ion Ghizdeanu, şeful Institutului de Prognoză, l-a înlocuit ieri la discuţiile din Parlament pe ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, plecat la Bruxelles. Prezenţa şefului Prognozei în Legislativ relevă câtă importanţă a primit această instituţie în mecanismul de decizie guvernamentală.

Autor: Iulian Anghel

12.02.2019, 00:03 167

Comisiile de specialitate ale Parlamentului au început ieri discuţiile pe marginea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, discuţiile fiind mai degrabă formale, în condiţiile în care majoritatea parlamentară respinge pe bandă rulantă amendamentele opoziţiei.

În doar câteva ore au fost discutate bugetele a aproape jumătate din ministere, între care Muncă, Justiţie, Externe, MApN, MAI, Sănătate – ministere grele, cu mulţi bani. Dar parlamentarii nu s-au încurcat în detalii, majoritatea parlamentară merge ca unsă şi dă avize pe bandă rulantă.

Aşa stând lucrurile, obiecţiile faţă de alocări sunt fragile şi oricum nu sunt luate în seamă.

Comisiile de specialitate mai au la  dispoziţie doar ziua de azi pentru a-şi da avizele. De marţi bugetul pleacă la comisiile de buget-finanţe, cele care alcătuiesc rapoartele finale pe baza cărora Parlamentul aprobă sau respinge proiectul de buget. Votul final va fi dat vineri, acesta fiind cel mai rapid calendar de aprobare a unui buget din ultimii ani. Oricum bugetul a ajuns în Parlament cu o întârziere de peste două luni.

Cei din opoziţie s-au plâns că ceea ce face PSD/ALDE este un abuz, pentru că nu există timp pentru dezbateri.

Potrivit proiectelor înaintate Parla­men­tului, bugetul consolidat este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, deficitul bugetar urmând să se limiteze la 2,55% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat ar urma să fie de 342,6 miliarde de lei, echivalentul a 33,5% din PIB, la un Produs Intern Brut estimat de 1.022 de miliarde de lei.

Cheltuielile sunt fixate la 368,7 miliarde de lei, echivalentul a 36% din PIB.

Calculele sunt fundamentate pe o creştere economică de 5,5% pe care majoritatea instituţiilor de analiză economică o pun la îndoială, având în vedere că economia lumii se află pe panta descendentă a ciclului economic. Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, care a fost prezent la discuţiile din comisiile reunite de buget-finanţe, a apărat ţinta de creştere economică de 5,5% pe care se bazează bugetul (în urma prognozei făcute de Comisia de Prognoză) spunând că anul acesta vor fi mai multe investiţii. Ghizdeanu îl înlocuieşte pe ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, plecat la Bruxelles, iar prezenţa şefului Prognozei la discuţii relevă câtă importanţă a primit această instituţie în mecanismul de decizie guvernamentală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO