Eveniment

Bugetul sectorului 6 din Bucureşti: un miliard de lei pentru unul dintre cele mai aglomerate sectoare ale Capitalei

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Iulian Anghel

31.03.2017, 00:06 2092

Primăria sectorului 6 şi-a bugetat pentru acest an cheltuieli de 943 de milioane de lei, la venituri proprii estimate la 935 de milioane de lei (fără veniturile instituţiilor care se autofinanţează sau sunt subvenţionate, care ating 126 mil. lei). Sunt venituri/cheltuieli semnificative, dar pe măsura sectorului care, cu 333.000 de rezidenţi (potrivit recensământului din 2011), este cel mai populat sector bucureştean după sectorul 3 şi al doilea ca suprafaţă (38 kmp), după sectorul 1.

Ca nivel de venituri între sectoarele Bucureştiului, sectorul 6 – care cuprinde unele dintre cele mai cunoscute şi mai aglomerate cartiere bucureştene (Drumul Taberei, Militari, Ghencea sau Giuleşti) – se află pe locul al treilea, după mult mai aerisitele sectoare 1 şi 2. Dar aglomerarea urbană se reflectă şi în veniturile sectorului: 300 de milioane de lei, din veniturile totale de 935 de milioane de lei, sunt aşteptate anul acesta din impozitul pe salarii plătit statului de angajaţii care îşi au domiciliu pe raza sectorului. O a doua sursă de venituri, egală cu cea din impozitul pe venitul salariaţilor, este cota defalcată TVA care i se întoarce administraţiei. Doar 15% (141 de milioane de lei) vin în bugetul sectorului 6 din taxele şi impozitele locale.

În privinţa cheltuielilor sectorului, asemenea tuturor administraţiilor locale mari, cea mai mare parte din venituri merg spre susţinerea învăţământului: 252 de milioane de lei (27% din bugetul de cheltuieli). Urmează cheltuielile cu asistenţa socială, de 184 de milioane de lei:

13 milioane de lei pentru persoanele vârstnice,

51 de milioane de lei pentru invalizi şi însoţitori,

33 de milioane pentru familiile cu copii aflate în dificultate şi 20 de milioane de lei pentru creşe.

Salubritatea costă bugetul 100 de milioane de lei, întreţinerea parcurilor şi a spaţiilor verzi, 61 de milioane de lei, iar poliţia locală, 30 de milioane de lei. Tot din buget mai este susţinută operaţiunea de anvelopare a blocurilor - 91 de milioane de lei, anul acesta – sau întreţinerea străzilor, pentru care vor fi cheltuite 61 de milioane de lei, o sumă mare comparativ cu cea cheltuită de alte sectoare (sectoarele chel­tuiesc puţin cu străzile, pentru că marile artere sunt întreţinute de Pri­măria Ge­nerală).

Bugetul con­so­lidat al primăriei mai cuprinde, pe lângă veni­turile proprii aşteptate, de 935 de mili­oane de lei, 126 de milioane de lei din veniturile in­sti­tuţiilor finan­ţate din veni­turi proprii şi subvenţii de la bugetul local şi un buget de credite externe şi interne, aflate la dispoziţia administraţiei, de 80 de milioane de lei. Dar creditele costă, aşa că, anul acesta, cheltuiala bugetului local cu rambursările de credite şi comisioanele va atinge 54 de milioane de lei.

Ca nivel de venituri între sectoarele Bucureştiului, sectorul 6 – care cuprinde unele dintre cele mai cunoscute şi mai aglomerate cartiere bucureştene (Drumul Taberei, Militari, Ghencea sau Giuleşti) – se află pe locul al treilea, după mult mai aerisitele sectoare 1 şi 2.

 

Primarul sectorului 6 - Gabriel Mutu (47 de ani)

♦ 2016 – prezent: primar

♦ 2008 – 2016: senator

♦ 1990 – 2008: consultant, director, manager la societăţi private

♦ 2007 – 2009: masterand la SNSPA

♦ 2001 – 2005: Facultatea de Drept, Universitatea Româno-Americană

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO