Eveniment

Bugetul României în 2021: întârzierea afectează demararea investiţiilor. Guvernul trebuie să meargă pe sârmă, pentru că majorarea cheltuielilor cu doar 5% şi a veniturilor cu 13% este sub semnul întrebării. Presiuni sunt din toate direcţiile şi fiecare minister vrea mai mult

Bugetul României în 2021: întârzierea afectează...

Autor: Răzvan Botea

12.02.2021, 00:08 1700

Bugetul de stat este aşteptat de mediul de afaceri, pentru că întârzie­rea adop­tării lui ţine pe loc şi me­diul privat.

Firmele, cum ar fi cele din construcţii, aş­teap­tă ca guvernul să de­mareze investiţiile pro­mise, care ar în­semna un prim pas în re­lan­sarea eco­nomică, este de părere Cristian Pârvan, preşe­din­tele Patro­natului In­ves­tito­rilor Autoh­toni (PIAROM).

„Întârzierea bugetului afectează de­ma­ra­rea în forţă a investiţiilor, că dacă nu ai bu­get nu poţi finanţa. Lipsa de finanţare va în­ce­tini exact această zonă de relansare care poate adu­ce foarte mult în cazul României, care chiar are ne­vo­ie de lucrări.  Mediul privat este in­te­re­sat să fa­că profit şi va face tot ce depinde de el să-şi ţină afa­cerile şi să facă profit“, a spus Cristian Pârvan.

Industria, care face peste 20% din eco­nomia României, aşteaptă de asemenea pro­iectul de buget. Marii con­su­ma­tori indus­triali de energie aşteaptă să primească com­pen­sările pentru emisiile indirecte în 2020, plăţi care ar fi trebuit să înceapă anul trecut. „Aşteptările industriei sunt legate de faptul că acest buget ar trebui să re­zol­ve toate angajamentele deja existente privind com­pen­sarea emisiilor indirecte, ar tre­bui să reflecte şi să acopere compensarea certifi­ca­telor verzi la marii consumatori industriali de ener­gie şi de asemenea ar trebui să acopere re­du­cerea taxei de cogenerare“, a spus, pentru ZF, Petru Ianc, preşedintele Societăţii de Metalurgie.

Întârzierea publicării proiectului de buget este însă o poveste veche. Situa­ţia de faţă însă, cu aş­teptări de re­lan­sare a eco­omiei şi a busi­nes­sului, re­clamă o urgenţă mai mare în adop­tarea bu­getului de stat. Temperatura este ri­dicată în acest moment în coa­liţia de gu­ver­nare de nece­si­tatea redu­cerii cheltu­ielilor în pa­ralel cu creşterea substanţială a ve­ni­turilor. Peste toate acestea, fiecare mi­nistru vrea bani mai mulţi pentru por­tofoliul său: mi­nis­trul edu­ca­ţiei Sorin Câmpeanu a ame­nin­ţat public cu demisia dacă bugetul Educaţiei nu se majorează faţă de cel din 2020.

Guvernul aşteaptă venituri de 360 mld. lei în 2021, după ce în 2020 veniturile au stagnat la nivelul celor din 2019. Pe de altă parte, vrea să menţină creştere cheltuielilor la 5%, după ce în 2020 au crescut cu 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO