Eveniment

Bugetul rectificat: venituri mai mari din impozite indirecte

02.09.2003, 00:00 25



Guvernul estimeaza ca veniturile la bugetul de stat vor fi anul acesta de 246.000 miliarde de lei, mai mari cu aproape 5.300 miliarde de lei, fata de estimarea initiala. Potrivit bugetului rectificat, aceasta crestere va proveni din impozitele indirecte care se asteapta sa fie de peste 180.000 miliarde de lei. Jumatate din aceasta suma provine din taxa pe valoarea adaugata.



Guvernul estimeaza ca va strange anul acesta circa 55.000 miliarde de lei din accize (cu 9.000 miliarde de lei mai mult de cat estimarea initiala) si 12.300 miliarde de lei din taxe vamale (cu 4.200 miliarde de lei mai mult decat era prevazut initial).



In ceea ce priveste veniturile din impozitele directe, guvernul se asteapta la o scadere a acestora cu aproape 2.300 miliarde de lei. Astfel, bugetul rectificat prevede o reducere cu 4.240 miliarde de lei a sumelor incasate din impozitul pe venit. De asemenea, autoritatile se asteapta si la o reducere a incasarilor din impozitul pe dividende de la societatile comerciale (-840 miliarde de lei) si din impozitul pe veniturile din dobanzi (-180 miliarde de lei). In schimb, tot la capitolul venituri din impozite directe, guvernul asteapta incasari mai mari din impozitul pe veniturile obtinute la jocurile de noroc (+80 miliarde de lei) si din impozitul pe veniturile din valorificarea drepturilor de autor (+50 miliarde de lei).



Regiile autonome sunt anul acesta mai profitabile decat se astepta guvernul; in loc de 2.000 miliarde de lei, varsamintele din profitul net al acestora sunt estimate ca vor urca la 2.560 miliarde de lei. In scimb, vor scadea cele al intitutiilor publie, de la 6.700 miliarde de lei - estimat, la 3.900 miliarde de lei - in programul rectificat.



Autoritatile publice mai primesc 2.000 mld. lei



Pe sectoare, autoritatile publice - prefecturi, ministere, alte institutii ale statului - vor primi cu 2.000 miliarde de lei mai mult, pana 20.521 miliarde de lei. Astfel, Administratia Prezidentiala va primi in plus apoape 34 miliarde de lei, ajungand la 173 miliarde de lei, iar autoritatile legislative vor avea un buget cu 213 miliarde de lei mai mare decat era prevazut initial. Cea mai mare crestere a cheltuielilor bugetare pe sectorul autoritatilor publice se va inregistra pe segmentul autoritatilor judecatoresti. Acestea vor primi in plus apoape 1.200 miliarde de lei, fata de cat era prevazut initial.



Cheltuielile cu apararea nationala au fost supraestimate astfel ca acest sector a primit la rectificare un buget de 30.570 miliarde de lei, cu 1.184 miliarde de lei mai putin decat era prevazut in varianta initiala. In schimb, cheltuielile cu ordinea publica si siguranta nationala vor creste la 33.139 miliarde de lei, de la 32.410 miliarde de lei cat era estimat.



Cheltuielile social - culturale (care includ cultura, cheluielile de cult, dar si pensiile si ajutoarele pentru veteranii de razboi) vor fi mai mari cu 3.500 miliarde de lei, ajungand la 70.000 miliarde de lei.



Invatamantul - plus, sanatatea - minus



Educatia va beneficia de 450 miliarde de lei, ajungand la aproape 15.800 miliarde de lei. Cu tot dezastrul din Sanatate, guvernul a considerat ca este sun capitol de la care se poate taia: cheltuielile statului la acest capitol vor fi de 12.322 miliarde de lei, mai mic cu 163 miliarde de lei decat era prevazut initial. Totusi, in bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pe anul acesta a fost cuprinsa si suma de 4.000 miliarde de lei care va fi folosita pentru achitarea datoriilor spitalelor catre furnizorii de medicamente si utilitati.



4.500 mld. lei pentru subventii



Bugetul rectificat prevede o scadere a cheltuielilor pentru Actiuni Economice. Sub aceasta umbrela, destul de vaga, se ascund de fapt subventiile pentru intreprinderile de stat care nu pot supravietui altfel. Circa 4.500 miliarde de lei vor merge in plus pentru sustinerea transportului feroviar si a celui cu metroul, dar si pentru sprijinirea producatorilor agricoli (2.586 miliarde de lei). Totusi, acest capitol este pe minus la rectificare din cauza scaderii cheltuielilor aferente Fondului national de preaderare - de la 7.300 miliarde de lei, la circa 1.400 miliarde de lei.



Dar cheltuielile cu agricultura nu sunt cuprinse doar la capitolul Actiuni Economice. Agricultura si silvicultura vor primi de la buget inca 3.500 miliarde de lei, din care 400 miliarde de lei sunt prime alocate producatorilor agricoli.



Cresc si cheltuielile pentru cercetare stiintifica, cu 239 miliarde de lei, pana la 3.680 miliarde de lei.



Comunicatiile pierd 600 mil. lei



Pentru capitolul transporturi si comunicatii, cheltuielile bugetare vor fi mai mici cu 1.251 miliarde de lei si vor ajunge la 29.049 miliarde de lei, fata de 30.301 miliarde de lei cat era prevazut initial. Guvernul a taiat din cheltuielile destinate aviatiei civile (-240 miliarde de lei), navigatiei civile (-223 miliarde de lei) si durmurilor si podurilor (-793 miliarde de lei). In schimb au fost majorate cele pentru transport feroviar (+716 miliarde de lei) si transport in comun (+376 miliarde de lei). Comunicatiile au pierdut 600 milioane de lei, cheltuielile destinate acestui sector fiind de 5 miliarde de lei, fata de 6,1 miliarde de lei cat era prevazut initial.



Autoritatile estimeaza ca in luna noiembrie ar putea avea loc o a doua rectificare bugetara, care sa ia in calcul si cheltuielile suplimentare aparute din cauza crizei energetice, dar si efectele proiectului de stergere de datorii care urmeaza sa fie discutat de guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO