Eveniment

Bugetul public a inceput din nou anul pe excedent

08.03.2007, 20:00 12

Bugetul general consolidat a inregistrat, in luna ianuarie, un excedent de 0,64% din PIB (circa 720 mil. euro), rezultat din venituri de 10,25 mld. lei (putin peste 3 mld. euro) si cheltuieli de 7,82 mld. lei (2,3 mld. euro), conform datelor publicate ieri de Ministerul Finantelor.
Bugetul incepe astfel din nou anul pe plus, la fel ca in ultimii 3 ani. In 2005 si 2006, bugetul a stat pe excedent in primele 11 luni, pentru a trece pe deficit abia in luna decembrie.
In ianuarie, impozitul pe profit a adus incasari bugetare de 1,37 de miliarde de lei, iar impozitul pe venit si salarii - aproape 1,1 miliarde de lei. In acelasi timp, TVA a adus la buget incasari de 1,8 miliarde de lei, iar accizele au suplimentat fondurile publice cu 1 miliard de lei.
Contributiile sociale au ramas principalele surse de venituri ale bugetului general consolidat, cu sume totale colectate de aproape 3,25 mld. lei. Pe partea de cheltuieli, asistenta sociala ocupa primul loc in topul sumelor cheltuite de la buget, cu 2,87 de miliarde de lei.
Cea mai mare parte a excedentului bugetar se concentreaza, in luna ianuarie a acestui an, ca si pe parcursul anului trecut, la bugetele locale. Acestea inregistrau in prima luna a acestui an fonduri excedentare in valoare totala de 1,1 miliarde de lei, adica 45% din excedentul intregului buget.
Bugetul de stat a inregistrat si el un excedent (200 de milioane de lei), singurele bugete cu deficite fiind cel al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS, cu minus 5 mil. lei) si al Companiei de Drumuri si Autostrazi (CNADNR, cu minus 56 mil. lei).
Anul trecut bugetul public a inregistrat un deficit de 1,7% din PIB. Pentru 2007, Guvernul si-a propus, prin legea bugetului, un deficit bugetar de maxim 2,8% din PIB. In acelasi timp, daca in 2006 Guvernul a adoptat patru rectificari bugetare, anul acesta ministrul finantelor Sebastian Vladescu a anuntat numai doua, conform ultimelor sale declaratii. In plus, nici una dintre aceste doua rectificari posibile in 2007 nu se va petrece in prima jumatate a anului, conform ministrului Vladescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO