Eveniment

Bugetul intra in dezbateri cu un minus de 5 mld. lei

10.01.2010, 23:10 19

Parlamentarii din comisiile de buget-finante au propus la finelesaptamanii trecute un pachet de facilitati fiscale care ar taia 2,5miliarde de lei din legea bugetului de stat pe 2010, in vreme ceAgricultura si Justitia au primit suplimentari de aproape 2,5miliarde de lei, fara a exista surse clare de finantare pentruaceste masuri.

Raportul comisiei este consultativ urmand ca toate amendamentelesi cele admise, si cele respinse sa fie rediscutate in plen.

Deputatii si senatorii incep sa dezbata astazi in sedinta comunalegea bugetului de stat si legea asigurarilor sociale pe 2010,propuse de guvernul PD-L - UDMR al premierului Emil Boc, dupa cecomisiile de buget-finante au propus suplimentarea bugetelorAgriculturii si Justitiei, mentinerea impozitului pe venit almicrointreprinderilor la 3%, reducerea TVA pentru constructia denoi locuinte la 5% si eliminarea nedeductibilitatii TVA laautomobile.

De modul in care aceste doua legi importante vor fi adoptatedepind discutiile pe care Guvernul le va avea la mijlocul acesteiluni cu delegatia Fondului Monetar International, pentru eliberareaa doua transe in valoare de 2,3 mld de euro, din creditul negociatanul trecut. Amendamentele aduse de parlamentari la legea bugetuluiin timpul dezbaterilor din comisii pot fi modificate in plen, carepoate decide si asupra unor propuneri respinse in sedinta de lafinele saptamanii trecute, cum este de pilda diminuarea CAS cu 10%,majorarea bugetului Sanatatii de la 3,8% din PIB la 4% din PIB si apensiilor cu 100 de RON.

Articolele privind majorarea bugetului nu au surse de finantareprecizate: la agricultura, unde parlamentarii au facut "cadou" 2,1mld. lei, un sfert din suma ar putea fi "donat" de MinisterulDezvoltarii, dupa cum au sugerat liberalii. Totusi niciunamendament in acest sens nu a fost adoptat.

Ministerul Dezvoltarii, condus de Elena Udrea, are un buget de2,6 mld lei in 2010, iar Agricultura primeste dupa modificarile dincomisii 11,2 mld de lei.

Singurul buget respins, ceea ce presupune ca se aplica bugetulde anul trecut, a fost cel al Curtii Constitutionale, care voiabani pentru aplicarea mai multor sporuri salariale, pentruasistenta sociala sau pentru cheltuieli curente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO