Eveniment

Bugetul guvernului PD-L nu corespunde angajamentelor din programul de guvernare

Bugetul guvernului PD-L nu corespunde angajamentelor din programul de guvernare
12.01.2010, 00:00 43

Boc: "Votati bugetul! Vestea buna este ca nu maisunt campanii electorale si ne putem concentra pe soartatarii"

"Votati bugetul", le-a cerut premierul Emil Bocsenatorilor si deputatilor in debutul sedintei comune in care sevoteaza legea bugetului de stat pe 2010. "Vestea buna este ca panain 2012 nu mai sunt campanii electorale, asa ca ne putem concentrape soarta tarii", a spus Boc, punctand astfel finalul agitat al lui2009, in care PD-L si PSD s-au batut pe viata si pe moarte inalegerile prezidentiale, in vreme ce economia a fost lasata derapa. "2010 este anul iesirii din criza si a pregatirii cresteriieconomice, in care nu mai putem miza pe cresterea economicaartificiala pe care am avut-o in trecut, bazata pe consum sidatorie", a spus Boc, care a promis ca nu va majora nicio taxa sauimpozit si ca va pastra la acelasi nivel cota unica siTVA.

La sedinta celor doua camere ale Parlamentului auparticipat toti membrii Guvernului.

Startul sedintei a fost amanat cu aproape o ora fata deora anuntata din cauza PSD, care si-a prelungit sedinta grupurilorparlamentare. Presedintele PSD, Mircea Geoana, urma sa conducasedinta de plen, in calitatea sa de presedinte alSenatului.

PSD si PNL au anuntat, previzibil, ca nu vor vota legeabugetului de stat pe 2010, desi in comisiile de buget-finante careau lucrat in weekend au gasit sprijin pentru adoptarea unoramendamente al caror impact bugetar este de aproximativ 1% dinPIB.

PD-L, UDMR, majoritatile nationale si grupulindependentilor au impreuna majoritatea pentru a trece bugetul destat in forma dorita de Guvern.

Comisiile de buget-finante au decis majorarea bugetelorAgriculturii si Justitiei, reducerea TVA pentru constructii noi sieliminarea impozitului forfetar si a nedeductibilitatii TVA laautoturisme, aceste masuri fiind echivalente cu aproximativ 5 mld.lei, insa votul in comisii este consultativ, pentru ca toateamendamentele admise sau respinse vor fi rediscutate in plen.Parlamentarii au depus 6.000 de amendamente la legea bugetului destat, legea cantarind acum in format tiparit aproximativ 6 kg, dupaestimarile deputatilor. Bugetul de stat pe 2010 prevede o crestereeconomica de 1,3%. "Vom vedea daca se va adeveri", le-a spuspremierul parlamentarilor, pregatind terenul pentru un an"dificil", dar care va pregati "cresterea" din anii viitori.Veniturile pe 2010 sunt anticipate la 31,% din PIB, in crestere cu9,9 mld lei, cheltuieli de 37,3% din PIB, in crestere cu 3,7% si undeficit de 5,9% din PIB.

Cursul leu-euro anticipat pentru acest an de Ministerul deFinante este de 4,2.

O misiune a FMI, care va decide daca va acorda Romanieidoua transe de 2,3 miliarde de euro din creditul negociat anultrecut, este asteptata sa soseasca la Bucuresti dupa adoptareabugetului de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO