Eveniment

Bugetul general consolidat la patru luni: venituri de plus 21%, cheltuieli de plus 11,8% şi un deficit de 1,8% din PIB

Veniturile bugetului general conso­lidat au crescut, pe primele patru luni din an cu 21%, iar cheltuielile au avansat cu 11,3%. Astfel, execuţia bugetului general s-a încheiat cu un deficit de 20,7 mld. (4,1 mld. euro) echivalent a 1,81% din PIB. Este, aşadar, un deficit în scădere, an/an, (veniturile sunt peste cheltuieli)  faţă de 2020 când, la patru luni, cu o economie aproape închisă, acesta a fost de  26,8 mld lei (2,54% din PIB).

Ministerul Finanţelor justifică acest deficit astfel: „Sume în valoare de 8,08 mld lei (0,71% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID – 19”. În primele patru luni din 2021, cheltuielile de investiţii au fost cu 3,17 mld. lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi plăţile cu caracter excepţional gene­rate de pandemia COVID-19 au fost de 4,91 mld. lei.

Veniturile consolidate au fost, la patru luni, de 118,4 mld. lei cu 20,6% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Avem de-a face aici cu un efect de bază (aprilie 2020 a fost luna cea mai cumplită din debutul pandemiei), dar, spun Finanţele, am avut în prima parte a acestui an o recu­perare parţială a unor categorii de venituri.

Încasările din salarii şi venit de 9 mld. lei au consemnat o creştere de 15,2% (an/an). Veniturile din contribuţiile de asigurări (41 mld. lei) au crescut cu 13,4% (an/an).

Încasările nete din TVA au înregistrat 22,5 mld. lei, în creştere cu 41,3% (an/an). Veniturile din accize au însumat 11,4 mld lei, în creştere cu 13% (an/an).

În privinţa chel­tuielilor, acestea au fost de 139 mld. lei, con­sem­nând o creştere de  11,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Finanţele spun că majorarea cheltuielilor este încă determinată de „măsurile cu caracter excepţional”.

Cheltuielile de personal au însumat 37 mld. lei, în creştere cu 5,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 17,5 mld. lei, în creştere cu 4,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 50,6 mld. lei, în creştere cu 15,8%, an/an.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 13,1 mld lei, în creştere cu 31,8%, an/an.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.