Eveniment

Buget 2021. O voce mai calmă, într-o mare de nelinişte. Laurian Lungu, economist: Dacă nu vor fi luate decizii politice exagerate, 2021 va fi un an bun pentru economie. Două sunt lucrurile care ar putea schimba dramatic cursul evenimentelor

Laurian Lungu, economist: Riscul extern nu trebuie subestimat. Nu avem, spuneam, de-a face cu o criză economică, cu o criză bancară. Dar există şi aici un risc. Pentru că există dezechilibre între pieţele financiare şi economia reală.

Laurian Lungu, economist: Riscul extern nu trebuie subestimat. Nu avem, spuneam, de-a face cu o criză economică, cu o criză bancară. Dar există şi aici un risc. Pentru că există dezechilibre între pieţele financiare şi economia reală.

Autor: Iulian Anghel

27.10.2020, 18:15 1410

Două sunt lucrurile care ar putea schimba dramatic cursul evenimentelor: rezultatul alegerilor din  Statele Unite şi scăparea de sub control, la nivel mondial, a pandemiei. Altminteri, toate premisele sunt aliniate pentru o concluzie: dacă nu vor fi luate decizii politice exagerate, 2021 va fi un an bun şi de reconstrucţie pentru economia României, crede economistul Laurian Lungu (Ph.D, Cardiff Business School).

Guvernul a gestionat foarte bine criza, pe partea economică. Sprijinul acordat companiilor, sprijinul pentru şomajul tehnic au ţinut economia la suprafaţă şi toate acestea oferă un suport solid pentru încredere: anul 2021 va fi un an bun. Desigur, căderea va fi mare în 2020 şi o bună parte din viitoarea creştere vine din „efectul de bază“, dar şi aşa redresarea va fi bună. Cu o condiţie: să nu fie luate decizii politice pripite care, în loc să domolească ar putea adânci deficitul fiscal ce va ajunge, foarte probabil, la 8-9% din PIB în acest an, comentează economistul Laurian Lungu.

„Avem motive de optimism, exceptând evenimentele externe pe care nu le putem controla – un crah pe Wall Street, o scăpare de sub control a pandemiei, la nivel mondial, o bulversare de neimaginat acum a Americii, legată de nerecunoaşterea de către învins a rezultatului votului. În rest, dacă avem o normalitate autohtonă, cât de cât, nu văd de ce nu am crede că 2021 va fi un an bun. În fond, criza nu este una economică. Fundamentele economiei nu au fost sfărâmate, băncile sunt solide. Economia trebuie lăsată liberă şi va avea resurse de revenire.“

Bugetul este însă în mare suferinţă. Deficitul fiscal este deja, la opt luni din an, la 5,2% din PIB (54,7 mld. lei), la un PIB estimat de Comisia Naţională de Prognoză de 1.057 mld. lei. Va ajunge la 9% din PIB – aceasta este media prognozelor. Acum, regula deficitului bugetar de maximim 3% din PIB este suspendată în UE, dar revenirea la normalitate va presupune şi revenirea la norme. Poate fi echilibrat bugetul în 2021 fără majorări de taxe?

„Ar fi o greşeală ca nivelul de impozitare să crească. Pentru că există riscul să arunci economia în recesiune.“

Dar riscul să arunci economia în recesiune este şi dacă, în plină cădere economică (minus 5%, probabil, în 2020), insişti pe majorări de cheltuieli – pensii, salarii, alocaţii pentru copii.

„Desigur aceste majorări derivă din legi care au fost adoptate. Dar una este să majoreze cheltuielile în vreme de boom economic – şi nici atunci, ele nu aveau acoperire în venituri – şi alta este să aplici majorarea în vreme de cădere gravă. O amânare de un an de zile a acestor majorări, pentru a nu periclita grav economia, este o măsură rezonabilă.“

Dacă, pe plan intern, nu apar exagerări, lucrurile se îndreaptă. Fondurile UE pot contribui, dacă nu la ameliorarea balanţei de plăţi, cel puţin la echilibrarea deficitului fiscal. Sunt miliarde de euro, echivalentul a câtorva procente din PIB care, în 2021, pot ajuta bugetul, fără să fie nevoie de majorări de taxe, arată Laurian Lungu: „Efortul maxim trebuie îndreptat spre atragerea acestor bani, pentru că alte surse suplimentare nu avem. Este greu să faci proiecte, să-ţi fie aprobate pentru finanţare, dar, dacă nici acum nu le facem, atunci când?“

Pericolul extern şi noua realitate economică - lupta dintre „vechea economie“ (petrol, gaze, auto)  şi „noua economie“ (inteligenţa artificială, companiile de tehnologie) – ar trebuie să fie o preocupare la fel de mare pentru Bucureşti, aşa cum este preocuparea pentru echilibrul macro intern: „«Noua economie» va avea un impact direct şi vizibil, chiar din 2021. Companiile se automatizează puternic şi sub impactul pandemiei. Piaţa muncii va suferi mutaţii profunde. Este bine să te gândeşti la asta chiar de astăzi“.

„Riscul extern nu trebuie subestimat. Nu avem, spuneam, de-a face cu o criză economică, cu o criză bancară. Dar există şi aici un risc. Pentru că există dezechilibre între pieţele financiare şi economia reală. Ne uităm la ceea ce se cheamă „company valuation“ – fluctuaţiile sunt, în unele cazuri, enorme, de la o zi la alta. Pieţele au ajuns la un nivel de saturaţie. O furtună puternică pe Wall Street va avea un efect devastator, suprapusă peste criza medicală.“

„Dar, lăsând acestea la o parte, avem multe motive de optimism pentru 2021.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO