Eveniment

Buget 2019. Guvernul amână aplicarea legii prin care bugetarii primeau anual un salariu minim brut, pentru vacanţă

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a repetat cu mai multe ocazii că deficitul bugetar nu va depăşi în 2019 3% din Produsul Intern Brut

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a repetat cu mai multe ocazii că deficitul bugetar nu va depăşi în 2019 3% din Produsul Intern Brut

Autor: Iulian Anghel

07.12.2018, 00:07 10872

Ministerul Finanţelor care lucrează în aceste zile la pro­iectul legii buge­tului pe 2019 constată că nu mai are bani, iar în ultimele zile, sunt în circuitul de avizare mai multe acte nor­mative prin care sunt prorogate diferite termene de aplicare a unor mă­suri sau sunt îngheţate unele indem­nizaţii care ar fi urcat şi mai mult chel­tuielile sociale angajate, deja foarte mari.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă “privind modificarea şi com­ple­tarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene“, aplicarea, începând cu 1 ianuarie 2019, a Legii 165/2018, prin care bugetarilor li se acor­dau bilete de valoare prin acor­darea de vouchere de vacanţă cu un nivel maxim al sumei de şase salarii mi­nime brute pe ţară, se amână până la

1 ia­nuarie 2021. Tot până la această dată, au fost prorogate şi dis­poziţiile din Legea-cadru nr. 153/2017, privind sala­rizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care bugetarii primeau o indemnizaţie de vacanţă la nivelul unui salariu minim brut pe ţară.

Aplicarea acestor măsuri de la 1 ia­nua­rie 2019 “va conduce la un impact ne­gativ semnificativ asupra bugetului de stat şi implicit a bugetelor locale, în con­tex­tul creşterilor salariale deja produse, pre­cum şi al majorării salariului minim pe economie. În aceste condiţii, exi­gen­ţele menţinerii echilibrului bugetar pot impune sistarea acordării acestor drep­turi (...)“ arată proiectul de ordonanţă de urgenţă care propune amânarea apli­cării acestor măsuri până la 1 ianuarie 2021.

În compensare, angajaţii bugetari primesc vaucherele de vacanţă de 1.450 de lei pe care le-au primit şi în acest an.

La zece luni din 2018, cheltuielile cu personalul bugetar au ajuns la 70,7 miliarde de lei, în creştere cu 25,4% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017, repre­zentând 7,4% din PIB-ul estimat. În aceste condiţii, sunt toate şansele ca, până la final de an, cheltuielile cu personalul să atingă 9% din PIB, o povară grea pentru buget. Spre comparaţie, cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au însemnat, în primele zece luni, doar 1,7% din PIB.

 În aceste condiţii, Ministerul Finanţelor se vede obligat să pună frână unor cheltuieli şi să amâne unele drepturi promise.

O altă ordonanţă de urgenţă aflată în circuitul de avizare stipulează că „începând cu 1 ianuarie 2019, cuan­tumul sporurilor, indemnizaţiilor, com­pensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii“. O astfel de ordonanţă s-a mai dat însă în anii din urmă şi ea amână, practic, nişte drepturi promise în trecut.

Justificarea este aceeaşi. Nu sunt bani: „În situaţia neadoptării acestor măsuri în regim de urgenţă deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3% din PIB prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008, ceea ce va avea ca principală consecinţă negativă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv, aspect de natură a genera la rândul său alte consecinţe grave pentru interesele României“.

Reprezentanţii Finanţelor susţin că nu avem de-a face cu o îngheţare de salarii pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului pătit din fonduri publice merge înainte. Aceasta prevede: “În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat“.

Proiectul legii bugetului pentru 2019 nu este nici acum finalizat, deşi ar fi trebuit să fie deja măcar în dezbaterea Parlamentului.

Potrivit Mediafax, preşedintele Ca­merei Deputaţilor, Liviu Dragnea, va avea o întrevedere, duminică, 9 decem­brie, cu ministrul finanţelor Eugen Teodo­rovici şi cu Darius Vâlcov, con­si­lierul premierului Viorica Dăncilă, pentru a discuta despre bugetul pe  2019. Teodorovici a declarat marţi că bu­getul de anul viitor se va încadra în ţinta de deficit bugetar angajată, de sub 3% din PIB: „Va fi chiar mai jos de ceea ce avem astăzi ca şi (sic!) limită. Veţi vedea exact, când iese bugetul, cât anume se estimează pentru anul viitor deficitul“. El susţine că proiectul legii bugetului va fi adoptat săptămâna viitoare în guvern şi va fi votat de Parlament până la 21 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO